Morning sickness

Hi sy 1o minggu hamil, saya mengalami morning sickness yg sgt teruk. Da hilang 3kg since pregnant. Ade tips x? Saya betul2 depressed, hidup saya skg semuanya terabai. Kawan2 kerja cakap ni semua psychology, sy cuba untuk kuat tapi xboleh. Dulu saya seorang yg pemakan, skg semua benda xde selera. Please help 😢#bantusharing #2ndpregnancy #mommybuntu

22 Balas

tipsnya sabar . saya minggu 8 masuk air sebab morning sickness yg teruk..rasa hidup ni sendu sangat , down. MIL siap suruh tahan muntah.. cakap itu fikiran kita aje.. tp kita yg rasa kita tahu.. kita pun bukan saja seronok nak muntah 😂 . yang penting husband memahami. sy cuba macam2 tips, akhirnya sama.. just isi perut dgn buahan.. and cuba telan bubur or sup sbb lapar. wlupun tahu keluar balik.. sekarang sy dh 12w.. alhamdulillah .. wlupun masih muntah tapi x teruk mcm dulu, boleh makan.. sabar ya sis..abaikan apa org cakap. 😊 kuatkan semangat ya..

4y ago

hahaha.. ya betul.. sy muntah aje sbb dia mmg dah sampai kat tekak. tp pastu makan balik 😂 sedih bila org ckp kita punya mindset lah ,ngada lah.

Siapa yang cakap psychology tu mari sia tampar dulu.. benda ni ko kuat mental macam mana pun tetap tewas kalau kena morning sickness yang teruk..percaya lah sis, sy ni kaki marathon, kaki daki gunung, kaki gym..tapi bila kena morning sickness..di bangku toilet tu terduduk menangis.. sabar jak sis..begitu lah kalau terkena morning sickness yng teruk..nanti masuk 2nd trimester mmg ada ok ok sudah tu...

kite same sis. semalam sy kene admit sbb sy loya dan muntah². makan pun taknak, sbb semua xbole masuk. ape lagi dgn bau. perghhh, xyah ckp. sis bole try makan mihoon sup. kalau xbole try makan mee. ini kalau nasi xbole masuk. semalam doc hosp pantai pesan, kalau semua xbole masuk. try makan chocolate n ice cream. sbb badan n bby perlu glucose. bile kite muntah pun badan dh serap glucose. harap sis ok

Saya pon alahan teruk sampai 5 bulan sis, sebelum hamil jenis yg kuat makan . Sampai 3 kali warded di hospital sebab xckup air dalam badan. Turun nak dekat 8kg dlm mse sebulan. Awk kena byk bersabar dan kuatkan diri demi baby. Try minum air bunga utk naikkan selera. 3 bulan sy ambil air bunga dan biskut itupon still muntah lagi

Hi dear... Slaunya morning sickness ni dtg mse trimester pertama shj... N akan hilang bila nk msuk trimester ke dua.. Tp depend dkat individu jgak.. Cuba mkn buah2han especially jambu batu or try n error mknn yg blh dimakan.. Kdg2 time pregnant ni lain skit menu yg blh dimakan... 😍😍😍 #TAPSupermoms

ѕíѕ kєnα kuαt..kєnα jg вєlαjαr mєnєrímα...ítu lαh pєngαlαmαn mєnjαdí ѕєσrαng íвu..kєrαnα lpѕ ní αkn αdα líku2 чg pєrlu dílαluí..хѕєmuα σrg tєrpílíh utk mєrαѕαí pєngαlαmαn ѕєвєgíní..mσgα ѕєgαlα uruѕαn ѕíѕ dípєrmudαhkαn..

ni bukan psychology problem..saya pun trimester pertama mengalami muntah teruk..makan semua keluar balik..memg sampai tekak xrasa pape..kena banyak sabar...makan sikit2 tapi kerap...jangan bagi perut kosong..sekarang trimester kedua dh kurang dh loya n muntah..keep strong mum...

Sy sampai 4 bln lbh morning sickness berat turun 7kg.. Tp sy cube n pkse apa yg sy boleh mkn or minum. Sbb sy kna fikir anak dlm kandungan,, mgkin boleh jd motivasi bg u jga.. N sy slalu doa tolg lah jgn lama2.. Hihihi. U boleh try minum oren jus or drink consist vit c

Sy kalau nk muntah sy cuba tahan. Selalunya sy akan kunyah chewing gum perisa mint, setakat ni menjadi la. Lps kunyah tu hilang rasa mual/muntah. Makan biskut sayur pun membantu sbb biskut sayur ni masin, blh hilang rasa loya. Selain tu, buah oren/limau pun membantu.

sabarlah sis..org memng begitu.. law xboleh mkn buah2 dulu..perut xleh ksong sbnrnya tu bila kita masuk makan dia kluaq balik..saya paksa mkn, n tahan muntah sbb saya xsuka muntah,so usaha gak...mkn kerap2 taw jgn biar perut start lapar..saya wt cm tu..