Bintat merah pada badan bayi

Any suggestions bg elak semut gigit baby dan cream ape yg sesuai bg reda kan bengkak digigit tu..kesian my hero satu bdn kena gigit..enth dri mana semut ne dtg ???? #kalut # firstbaby

Bintat merah pada badan bayi
13 Balas

Sewaktu anak sy bayi sy amalkan minyak but but HPA.. alhamdulillah, bayi tidak ada msalah ruam, gatal2, bintik2 merah, dan makan air.. harga sebotol rm20.. sy langsung tidak menggunakan sebarang cream bayi.. kalu nak cuba boleh dptkan minyak but but ni di mana2 stokis HPA

1y ago

dlm lazada ada ke

Sy guna minyak tyt je.. Ikut kesesuaian kulit baby.. Rajin2 kibas tmpt tidur anak sebelum tidur.. Xpun lapik dgn kain.. Kdg serangga mcm tu ble cari xde.. Tau2 je da kena gigit...

4y ago

Kibas & lapik kain pun sudah sis..enth mcm mne semut tu dtg..dh check dh satu bilik, kelibat semut mmg tak nmpk 😅

Tabur racun semut kat penjuru bilik@rumah kat siring dinding@tempat pelimpasan semut tu..semut tu akan makan racun tu and die beramai ramai..😂..habis story terus😉

4y ago

Klu shiza bli nt share gambar ye?

Untuk kes bayi puan ini, saya sarankan guna krim Calamine. Sekiranya masih tidak baik, boleh bawa anak puan untuk berjumpa doktor kembali.

Dah sapu minyak telon bb ke? Sapu dlu... Atlist blh kurang gataL. Check dlu tmpt tido bb.. Takut semut merah yg jenis halusssss tu serang

4y ago

Sudah sis..sblm tidur mmg kebas2 dulu tempt tidur ny, sampai tukar cadar..masih ade semut sesat..agakny baby ny wangi sgt sampai kena serang dgn semut 😅

Kalau anak sy,sy pakai krim wangi sj...insya allah kesan ggitan nyamuk hilang

4y ago

Dekat kedai ubat kalau kmi pngil krim wangi harga rm3.50 @ rm5.5... Xthu mcm mn nak panggil...kmi srwk pngil krim wangi @ ubt gatal...tp ada bau wangi...mcm ubt dkt pharmacy skt hsptl...tp lain skit...

Guna krim ni sis, anak sy slalu jgk kena gigit semut dulu..InshaAllah jadi

sis, mayya baby berkesan utk hilangkan bekas gigitan semut x?

Try sudocream..blh hilangkan ruam dan gatal2 pd bdn bby

4y ago

Sis jd jerawat pun letak krim ni sbb tau dh bahannya mungkin lebih selamat utk kulit yg lembut

Saya guna mayya baby ja..

4y ago

Sy baru beli kemarin leps ade yg suggest beli mayyababy..sgt berkesan 🤗