Cuti bersalin tidak bayar dan suruh berhenti kerja selepas bersalin.

Sudah lebih 7 bulan, majikan tidak mahu comfirmkan saya, dan bagi alasan dia tak mahu bayar gaji cuti bersalin saya. Dia bagitahu tak payah datang kerja selepas bersalin.Saya berasa ini semua tidak adil. Dan rasa amat stress 😭😭 perlukan bantuan#seriusnanya #bantusharing #pleasehelp #ingintahu

8 Balas

kes awak lebih kurang saya je. saya probation 6bulan. setiap 2bulan akan ada appraiser. last appraiser saya dorang cakap saya tak perform. esok nya terus dapat surat terminate. last day saya masa dlm pantang ni. due saya bulan 1. atleast bg warning dulu atau apa2 je. dlm LOA xde state pon xboleh mengandung dlm probation. ayah mentua adik sy study kes ni dn ada call jbtn buruh. jbtn buruh kata boleh fight balik. skrg tgh isi form nk report. walau kita dlm probation sekali pon dorang kena bg elaun dkt kita masa kita dlm pntg. mgkin dia xnk byr gaji la, sbb start tahun depan maternity jadi 98 hari kan.

2y ago

Sini HR pun tak de. Buang orang macam itu je. Paling sakit hati dia boleh cakap rugi bayar cuti bersalin sebab, takan dia nak i kerja masa pantang. Langsung tak de kemanusian😢

sy nak nasihatkan sebaiknya awak tgk or baca balik akta pekerja yg company bg. sbb setiap akta pekerja company lain2. dan setiap level or pangkat dlm company punya akta pun lain2. klau terdapat kesalahan pada majikan awak leh refer ke jabatan buruh. klau company ada hak untuk terminat awak tgk balik akta termination berapa minggu perlu majikan beri notice kepada awak.

awak dah confirm keje situ ke atau masih under probation? kalau masih under probation, dorg ada terms yg x boleh mengandung within 1 year of working or within probation period tu? kena check balik surat pelantikan awak tu. if majikan mmg salah boleh buat report kt pejabat buruh.

2y ago

Belum confirm. Dalam surat tak mention pun macam itu

zmn skg memg susah.. even da hbes probation period pn, kdg dyorg smbg lg contract stahun before lantikan permanent.. awak bru msuk keje ke? tyme mula2 keje tu dyorg tw x awak pregnant?

2y ago

Saya sendiri pun tak tahu saya mengandung.

Download aplikasi WFW ( working for workers ) buat aduan di sana beserta bukti jika ada , lepas buat tu , sila call pejabat buruh untuk tindakan selanjutnya

2y ago

Ok sis. Tq for the info

Kalau awak bukan under probation dan kena buat mcm tu, terus lapor ke Jabatan Buruh 😊

2y ago

Yg tu pun rasanya awk boleh kemukakan kesangsian awk pd jabatan buruh. Jgn risau, majikan xkan dpt buat apa2 tindakan ke atas kita

lapor pejabat buruh

Lapor pada pejabat buruh

2y ago

Ok kak