Macam mana nak kawal perasaan marah

Suami slalu harapkan kita untuk jge ank..mintak tolong pun bt tkthu..kadang" strss nk hadap ank..kadang" ank plk jdi mgsa dlm x sedar..dalam hati dh x de perasaan..tp x nk ank membesar tanpa ayh..patut ke bertahan..atau chau je#pleasehelp

12 Balas

saya pon lebih kurg mcm sis.. saya suri rumah mmg ape je dlm rumh ni sye uruskan.. ank first bru 6 bulan nk msok 7.. suami keje kluar pgi tgh malam baru blik.. penat kite ngan suami mmg beza, kite penat emosi, suami penat fizikal.. penat emosi ni yg bhye layan perasaan sorg2 sedih sorg2.. anak pon kdg2 jdi tmpt lepas geram.. rse bersalah dlm diri ni tinggi bile mrh ank tempik dia, bile ank tido tgok air muke dia trse berslh sgt.. suami sye jenis yg mls nk ambik thu.. sye kecil hti dengan layanan dia, kecil hati dgn mertua yg tk sudh komplen kite.. saye bnyk kli mengadu dri awl kawen... tapi dia salhkan sye, stiap kli sye ngadu mesti slh sye.. dah lame2 saya pendam je ape sye kecil hati terasa dgn suami dan mertua sye hanya pendam.. sekrg sye kuat tuk ank sye tknk ank tgok sye bersedih.. in syaa allah semoga kite para2 ibu sentiase kuat

9mo ago

hampir sama..tp alhamdulillah..mertua x pernah ckp pape..tp x thu la blakng kite kn

Cuba fikir Ada tak benda lain yg suami Ada tolong ? mungkin Ada Sisi baik yg Kita xsedar.. besarkan anak ni mmg bukan mudah.. Sbb bermain dgn emosi naik turun.. lgi2 kalau psangan Jenis xmmbntu.. kadang Ada yg nak kne suruh ulang bnyak kali.. kahwin ni ..bila dah Ada anak, mmg xkn Sama mcm sbelum Ada anak.. kt sini Kita belajar mcm2.. disamping belajar Jd parent,Kita belajar kawal emosi, yg selama ni lembut tiba2 boleh Jadi emosi,baran..nak xnk sis mmg kena direct dgn suami. luah. cakap.. kalau boleh jgn Lepas kat anak.. kesian dia.. apa2 pun.. pilihan kt tgn sis..

Kena cakap dari hati ke hati dengan suami, memby dia tak tolong part yg ni, dia tolong part lain.. Kalau dia tolong tu ada yg tak kena kat mata, Pejam mata.. Selalu puji.. Biasa la tuu nak ajak anak mil buat kerja ambil masa.. Lama2 nanti dah tau dah rutin nya.. Sebelum tido selalu sedekah al fatihah kat anak, doa lembutkan hati.. Kadang2 tu bukan dari anak, dari diri sendiri.. Baca zikir fatimah, insyaAllah semua kerja dipermudahkan..

aikkk takkan la sbb laki suruh jaga anak je terus takda hati? kalau penat, rehat. bosan ddk rumah tgk dinding, keluar amek angin. lain la laki kaki pukul, curang, tak bg nafkah tu ok la nak chau. nak besarkan anak sorang2 ni bukan mudah. mmg boleh, tp tak mudah. kalau ada suami pun awk stress hadap anak, marah2 anak tak tentu pasal. bayangkan kalau hidup sorang nanti.

9mo ago

Setiap org lain2 sis. Sifat seorang isteri adalah nak dibelai, disayang, dan perlu perhatian. Tapi kalau suami tak ambil peduli ape yg isteri bagitahu, penat emosi sis. Kehidupan rumah tangga adalah yg paling penting kerja sama sis. Bukan mengharap isteri sorang2 jaga anak. Bagi saya kalau sifat tanggungjawab suami tu takde lebih baik pergi lagi bagus dari kita penat emosi.

Banyakkan istigfar, ingat Allah. Anak tak minta dilahirkan. Kena jaga amanah Allah ni baik2. Sy ada dengar ceramah ustaz, dia ckp "Tiada anak yang nakal, cuma ada ibu bapa yang kurang sabar". Ayat ni sy ulang2 kalau sy penat lepastu anak meragam.

Luahkn dkt suami n mintak suami sme2 brubah.. bab cerai nie kne tnye hati & prasaan.. kne pkir dlm2.. jgn tlalu ikutkn prasaan marah tu.. Tp klu awak rse itu yg lebih baik utk khidupan awak, tpulang.. hidup nie x sempurna awak.. kte cume mampu usaha yg tbaik je..

cakap terus terang dengan suami apa yang sis nak luahkan, face to face. anak sis umur berape? masih baby ke? kasihankan kat anak. anak tak minta dilahirkan dalam keadaan cm tu. melainkan suami ada buat hal, barulah boleh buat keputusan bertahan atau tak.

9mo ago

versi mak dulu2 lain. maybe ada family terdekat or jiran yg support dia.

tanya balik hati, adakah lebih baik anak membesar tanpa ayah dan hidup mungkin lebih tenang, atau hidup bersama ayah tapi anak sering dimarahi dan dibelenggu stress? mana satu yg awak rasa lagi mampu nak hadap?

bawak je anak main luar rumah, lantak dia sana nak main bapa lama. kdg tu terapi untuk kita. suami tu biarlah dia kdg dia penat tapi xpndai nak express perasaan dia. biasalah kan politik rumahtangga 😆

awak kena bincang bdua, luahkan apa yg awak rasa, apa yg awak hrpkan dr suami .. jujur lebih elok .. jgn pendam mkn hati sndiri .. kadang2 laki nie maik acuh tal acuh sbb dia tak phm ..