Hi mommies.. salah ke kita bertanya benda pelik2 sampai kena kecam?

Sometimes kebnykan #firstmom #ingintahu mcm mana menjalani kehidupan sbg #firstmom agak bnyk juga mommies berjawab agak kurang senang.. dah lah tgh pregnant lepas tu baca comments -ve pula 🥲 amat menyedihkan.. jawab dgn baik walaupun soalan pelik ataupun tak masok akal.. bagi support and bagilah tunjuk ajar ☺️

12 Balas

Bagi saya, sebab tu kita digalakkan untuk membaca dan menuntut ilmu daripada saluran yang betul. Bila kita buat 2 benda tersebut, nescaya takkan timbul soalan yang pelik atau soalan yang tidak masuk akal. Saya pun first mom. Saya tak gemar apabila society menggunakan 'first mom' as a ticket untuk tidak tahu apa2. Bagi saya salah konsep tu. Bila kita tidak tahu, kita cari tahu dulu dengan menimba ilmu. Sebagai contoh, in pregnancy sumber rujukan utama kita adalah doktor yang merawat kita. Sebab apa? Sebab pregnancy atau lebih tepat Obstetric & Gynecologist adalah bidang mereka, jadi mereka sahaja yang tahu keadaan kita. Selain itu, zaman sekarang ni knowledge are accessible. Ada banyak kedai buku di serata Malaysia. Apa yang kita nak tahu ada dalam lubuk ilmu tersebut. Dalam social media pun ada tapi kena pastikan seseorang itu adalah pakar dalam bidang beliau. Sudah ramai pakar perubatan dan kesihatan kita berkongsikan ilmu dalam bidang mereka. Janganlah pula kita follow seseorang yang bukan siapa2. Ambil tahu latar belakang individu yang menyampaikan ilmu tersebut.

penting untuk gali ilmu dulu, banyakkan pembacaan sendiri, sebelum bertanya. kadang sisters kat dalam ni geram sebab banyak soalan yg terlalu common berulang2. cuba follow pakar2 O&G, lactation councellors, baby cry consultants, female health physiotherapist etc dan cari info berkaitan dari sana dulu. rajinkan taip soalan di google dan baca info2 dari trusted websites macam healthline, webMD, ACOG, NHS etc. dan cross-check info yg dapat tu dari pelbagai sumber. paling tak pun, rajinkan diri search keyword soalan yg kita nak tanya tu di search box atas tu dulu sebelum tanya soalan baru. most probably dah ada pun orang sebelum tanya soalan tu, dan dah banyak pun jawapan orang bagi. kalau memang tak ada soalan yg kita nak tanya tu, atau tak jumpa jawapan yg memuaskan, at least kita tahu mcm mana nak olah soalan kita supaya lebih spesifik untuk dapatkan jawapan yg kita cari tu.

Dua pandangan yang berbeza and masing² ada pros and cons. Kalau mommy tanya soalan pelik² then ada orang jawab "macam ni pun nak kena tanya ke? Tak buat research ke? Tak bolehlah nak jadikan first mom sebagai alasan..." side yang sokong ayat camni akan fikir cuba amik positif, jangan baca nada negatif. Kalau amik negatif memang jadi negatif lah.. While yang jawab soalan walaupun soalan tu remeh, side ni pulak akan fikir "takpelah dia taktahu.. kita jawab jelah..." Basically penerimaan orang lain lain. Nak cakap salah satu ni salah pun tak boleh jugak. Conclusion, awak just baca mana yang puaskan hati awak je. Kalau ada yang cara jawab kurang memuaskan, takyah amik. Bahagia ni kita yang tentukan cara kita. Okay? ❤️

hi . macam saya pun 2021 jadi first mom . masa tu umur baru 17 dah jadi mak 🥲 , pernah jugak terfikir nak tanya macam mana la orang yang first mom ni belajar semua benda . tapi takut hahah bukan takut apa , yela sekarang kn semua dh canggih , nanti orang cakap kita ni tak reti nak membaca la apa la . so far sis , u boleh je google and belajar mcm2 benda untuk u go throw u punya journey as first mom tu . jangan fikirkan sangat komen negatif orang , kadang kita ni nak tau tapi malas nak membaca . ye faham , bila masa awak free kan , awak cuba membaca . macam mana nk handle semua benda bila awak bakal ada anak . mula2 akan kekok , dah lama awak mesti pandai ❤️ . apa2 pun abaikan komen yg buat awak kurang senang ya

4mo ago

macam saya dulu takde pun nak membaca sangat sis . hahaha kadang2 kalau nak tidur tu yela terfikir mcm mana ada anak nanti , jadi sebelum tidur tula membaca sikit sebanyakk . tapi first mom ni memang banyak benda kena belajar . semoga dipermudahkan segala urusan sis punya posting tu 😘

first rujuk sumber pembacaan dlu..sbb tu dari sumber y blh d percayai oleh pakar y bertauliah..second barulh kite rujuk dari pengalaman org..tu pun kite xleh compare 💯 persen prob org tu same dgn kite.patutnye xde pun issues soalan y x masuk akal n pelik sbb masing2 bkn budak2.satu lg banykkan belek2 or scroll blk dlm ni sbb soalan y same blh d kire bnyk persamaan..masa nk taip soalan n antar pn dah tulis kat situ lihat soalan y sama.x marah or kecam tp rajinkan scroll kebawah je.sorry satu lg kdg org jawab tu ok je..tp y si pembaca tu baca n anggap negative.xtaulh kot mmg kena susun ayat biar jd formal xblh tulis santai.tp bile face to face ok je blh ckp santai n x ambik tu sbgai ckp negative

hmm ini experience saya lah. saya pun firstmom tapi saya lebih utamakan membaca dahulu info info yg hendak dicari atau dipelajari berbanding bertanya tanpa ilmu di social media ni. Sebabnya kadang tu lebih baik cari info tu dahulu agar ade ilmu mengenai info tu. Atau saya akan bertanya kepada pakar ibu dan anak (doktor lah kan 😄) kerana jawapan mereka lebih tepat. contoh bila saya ingin tahu mengenai toddler growth.. saya akan cari info info tu dahulu ...lepas tu Tanya doktor kalau tak faham sesuatu.. bertanya di social media ni kene smart nnt kene kecam je .. modern kan..better elak kan bertanya.. share yang simple² dah..share berlebihan pun akan dikecam juga.. jadinya kene limit kan ..hehe

Post reply imageGIF
5mo ago

setuju 🙋

yang komen -ve nie biasanya rasa diri terpaling. sis jgn ambil hati. dorg pun tgh pregnant, jd hormon dorg sendiri pn x stabil, bak kata suami sy kalau ada org ckp benda2 negative " otak dia pn xberapa nak centre sgt, anggap je suami dia xbg, itu yg dia stress tu " 😄 Disebabkan ayat2 mcm nie la sy selalu bertenang & gelak2 je bila org ckp benda negative kt kita. Sis jgn risau, lain org lain pengalaman lain pengetahuan, org yg baik xkn ckp benda2 yg xbaik & rasa diri paling baik. Santai2 je ok 😘❤️

4mo ago

patut suami pun nasihat awak takyah la ambik kisah yg negative ambik yg jernih buang yg keruh. ni suami pun mengajar bini berfikiran -ve yg tal sepatutnya kita anbik tahu pun laki dia bagi ke tak. betul la org kata isteri cerminan suami. ✌️

to me simple even jawapan yg kita dapat tu tak seperti kita harapkan or yg kita nak terpulang la dekat kita nak take +ve or -ve. selagi yg menjawab soalan tu tak guna ayat2 rude or caci maki bg saya no problem. kita pun perlu belajar menerima. and no such thing 1st mom patut dapat priority. semua ibu2 bermula dgn kali pertama cuma depends pada diri kita sendiri nak jd yg bijak or sebaliknya ✌️✌️

Tak dinafikan mmg ada yg “negative” tapi awk kena tahu, kalau da tny kena la terima apa pun feedback mommy2 dalam ni, lain org lain pendapat, lain pengalaman. sy sbg 1st mom pun ada soalan2 yg bermain2 dalam otak, cuma sy lebih selesa cari posting lama & tgk jawapan mommy2 sblm ni.. google pun ada, search mesti keluar, kalau kita ni jenis sensetip better google je dlu…🌹

Amat menyedihkan jugak kalau soalan first time mom ni balik2 tanya pasal gambar scan gender “betul ke girl sebab tadi scan doctor/sono kata girl & possible ke bila lahir boleh jadi boy sebab nenek tiri abg ipar kata perut kita bujur so actually boy” 🤣🤣🤣 Dah tanya yg pakar tp nk double confirm dgn yg tak pakar. Sorry to say lebihhh menyedihkan

4mo ago

hahahahha kita pun jadi sakit hati baca 🤣🤣