Kehamilan dan pemakanan

Soalan serius ya, takleh ke nk mkan manis sikit dalam sehari? Contoh nak makan biskut raya sekeping dua. Stres la duk pikir pasal berat badan. Orang sekeliling semua tak bagi makan manis langsung. Sekarang dah 3rd trimester

6 Balas

sis ada gdm x, sy first pregnancy adq gdm mmg control mkn .. tp hjung2 nk msuk 37w tuu, sy bantai je mkn manis ape semua .. second pregnancy bebas gdm, sepanjang trimester sy xcontrol lgsg mkn, manis pedas pahit semua telan, alhamdulillah baby okay as long kita kena mkn yg berkhasiat lah 🥰 ringan2 tu je control sikitt

3w ago

xde gdm xde masalah pun sis nk bantai yg manis2 .. sy second pregnancy xde gdm, mmg bantai mcm2 mknn, alhamdulillah bby xbesar sgt pun, 3.2kg je

kalau takde GDM and doc/nurse tak pesan untuk kurangkan/tak makan manis should be no problem. saya pula jenis tak minat benda manis manis, orang sekeliling pula suruh minum air manis 😂 terbalik pula dengan situasi saya, kitonyo tak minat.

saya ade gdm pon kdg mkn je sbb teringin ..tapi kena beringat je la n kurgkn... setakat sekeping dua ape laa sgt sis...kesian awak, nanti dh pantang lgi nk kena jaga makan juga...

klau xde gdm tu, awk mkn je mcm biasa hiraukan org dsekliling awk tu

Makan jerr mcm biasa 😅 awak je tahu badan awak mcm mana 🤗

Bagaimana dengan kondisi kesihatan anda?