Binggung&Dibelenggu akan Perangai&everything tingkah laku mywife yang sedangg hamil anak pertama???

soalan saya terbuka buat semua individu kerana disini saya memerlukan sedikit sebanyak kata kata atau tips tips yang berguna yang mampu menutup 1001 pertanyaan about mywife yang sedang mengandung anak pertama kami.... soalannya ada 3 :- 1.Adakah ini perkara biasa jika seorang wanita muda yang sedang hamil anak pertama dalam hidupnya akan marah marah setiap hari dan sentiasa mencari salah suami? 2.Adakah ini perkara biasa atau pelik atau pertama kalinya jika si istri berat tulang tahap level high??boleh dikata ringan tulang tu boleh dikira dalam tempoh dia hamil... 3.patutkah saya sebagai wakil para suami diluar mahupon didalam talian sentiasa bersabar dan redha akan kejadian yang saya sendiri akui saya juga pertama kalinya menghadapai situasi sebergini?? #banyaklagi soalan tapi just ini yang dituju buat semua...mohon share steng steng part yang boleh saya gunakan sebagai panduan papa muda ni...tqvm

13 Balas

welain orang lain. no.1, sy dulu mcmtu. sensitif. ragu ragu dlm hubungn. cepat cemburu. kerap gaduh. tapi syukur, kami bertahan dalam hubungn. pengajaran: si isteri kena pandai kawal. banyakkn membca info tentang kehamilan terutama kesan terhadap diri dan kandungn kalau emosi tidak terkawal. sbb boleh terbawa bawa selepas bersalin dan berpantang, boleh meroyan jadinya. boleh slowtalk and ajak si isteri sama sama google info pertama kali menjadi ibu bapa. sgt membantu. bukan emosi je ye dlm google, benda lain ttg parenting pun blh dibaca 👍🏿 no. 2, sy jrg malas berat tulang semasa hamil. sebab sy bekerja (lambat ambil cuti bersalin), di ofis naik turun tangga myb tbiasa aktif), dan lebihkan aktif supaya nanti membantu semasa melahirkan. makin dekat nak due date, makin sy kuat buat kerja dan berjalan untuk membantu bukaan bersalin. atleast jemur baju ke, sapu lantai pun mncukupi. tak masak pun takpa. suami blh masakkn. 😇🤭 no. 3, sebaikbaiknya redha bersabar dan belajar segala perubahan yang berlaku bukan hanya pada masa hamil, masa akan dtg juga kalau sudah ada anak. setiap hari stp detik blh buka mata dan belajar apa saja yg berlaku. (tanya diri dan isteri kenapa jd mcmni kenapa tidak elakkn mcmni mcmtu dll, dan apa sy blh buat/elak sebagai isteri/suami.) mohon juga si isteri kawal diri dan tlg suami. kesian pula si suami kalau emosi tidak terkawal. 🙏 saya doakan kalian dipermudahkan segala urusan. Amen.

tk semua org sama. 1-ada org mmg emosi memanjang tp mcm sy boleh kira brp kali je sy emosi dlm tempoh 9 bln tu 😂 tu pn sy masih boleh kawal. 2-ada org dy akan jd rajin gila. semua benda nk buat. ada org dy jd malas. sy sendiri jd malas sgt² masa hamil. memanjang nk baring dn tido. 3-yup..encik sebagai suami dlm tempoh hamil ni la masanya nk kena bljr bersabar sgt² dgn perangai isteri sbb emosi isteri sgt mudah terganggu..nnti anak dh keluar lg lah kena sabar. jgn biar isteri jaga anak sorang²..kena sama² tolong isteri jaga anak. sy baru 2 bln jd ibu..jaga anak sorang² sbb pjj dgn suami. hampir meroyan jgk lah. hampir cederakn anak. sy tk bangga dgn kelemahan sy. bkn sng nk bersabar so better encik persiapkn emosi dn bljr bersabar dr skrg.

Yg boleh saya kata, wanita pregnant ni emosi tak stabil je. Yg lain susah nk bagi pendapat. Sebab lain wanita hamil, lain pembawakan dia. Ada wanita hamil yg ada alahan, ada yg elok sihat takde sebarang alahan. Macam saya sepanjang mengandung, Alhamdulillah takde alahan. Jadi still buat semua kerja rumah mcm biasa lepas balik drpd office. Ada org yg alahan teruk. Langsung tak boleh bau masakan. Tak boleh masuk dapur. So, setiap org berbeza. Nak banding2 kan pun tak boleh. Sebab apa yg dialami setiap ibu mengandung tu tak sama.

No1. Sy oun ad juga marah2 kadang2 emosi xsrabil kadang2 tetibe terlebih marah pdhal xd ap agt pun 😅 No2.sejak gandung memg semua sy xbuat memg teruk sb mabuk teruk smpi 6 bulan + malas sakit pinggang semua ad,,, mujur laki sy penyabar jenis xkisah,,, xpena merungut bt keje rumah masa sy megandung nie alhamdulillah.cuma kadang2 dia rindu nk rasa sy masak 😊 No3. Harap semua suami2 nie tabah dan sabar menghadapi mommy2 time gandung xsemua pergai sama time mgandung dan alahan y sama harap semua suami2 bersabar ye,,, 🥰

Memang ada pembawakan yg pelik2 macam tu. Try la cari cara yg terbaik untuk bercakap dan nasihat isteri. Kadang2 dia xsedar. Tapi pembawakan ni bukan la xboleh dikawal. Mana yg xbaik sepatutnya kena lawan. Nasihat untuk para isteri yg hamil jugak ni. Dulu sy pun rasa marah2 tu pembawakan tapi bila suami cakap elok2, baru sy tersentap sendiri. "pembawakan bukan alasan untuk layankan emosi marah2, moody or malas yg boleh mengeruhkan rumahtangga. Itu semua kerja syaitoon. Kita yg ada iman kena lawan."

pregnant mmg cmtu..sbb dh x sama mcm masa normal dlu..kita akan rasa penat sgt..mls..nak tido je rasa..mula sakit2 bdn..emosi pun x stabil..mcm2 yg dilalui jd suami2 kena faham n byk bantu isteri jgn biar or harap isteri buat tu ni mcm normal masa dia tgh pregnant..kdg sakit + penat + suami pulak x mbantu itu yg mbuatkan emosi lg x stabil smpai nak mrh2 tu.suami pun kena byk mbaca..cari ilmu, info psl ni..apa yg bole suami buat utk bantu isteri..bsabar tu of coz la..nnt lama2 ok la tu wifenya .

Normal encik. Saya akui, sampai sekarang beremosi. Kerap marah, punca pun tak tahu kenapa. Suami gurau pun, jadi sangat sensitif. Lama-lama saya sedar, kalau emosi tak tentu pasal, suami pun naik muak. Masa mengandung pula ada orang boleh buat kerja, ada orang malas betul buat kerja. Semua tu normal, encik kena banyak bersabar. Layan isteri sebaiknya, cari point yang boleh buat dia tersenyum.

Pregnant mmg mcm tu encik...tambah2 kalau awl pregnant...hormon berubah....bdn isteri sdg menerima 1 lg nyawa dlm perut dia...😊 Harap encik sabar n redha seperti kami para isteri yg slalu sabar n redha dgn perangai suami yg slalu lepak dgn kwn2😂😂😂

Yg mana bleh layan layan kan je... Yg mana x mampu nasihat elok2... Wife pregnant ni sensitive sikit..... Betuah la klau ada husband memahami... Lgpn nk g bsalin nanti mcm nk g berperang.... Balik belum tentu lg mcmna...

Normal emosi berubah2, sensitive tak bertempat kdg2 tapi sebenarnya masih boleh dikawal. Suami ckp elok2 dgn isteri. Mengandung bukan alasan sebenarnya utk selalu marah2, malas just suami kena pndi handle situasi ni.