Smoothies

Smoothies campuran buah strawberry dan pisang) elok ke time ngandung ni? Kalau ade gdm, effect x kat gula dlm bdan kita ya. Smoothies sy minum xde tambahan gula. Semata2 buah strwaberry, pisang, susu HL & ais batu sikit .

4 Balas

Saya berat badan naik sampai kena minum air gula sebab banyak makan buah. Haha. Sebab buah pun ada gula cuma organik la, doctor kata boleh je nak makan buah, cuma kalau dah makan buah yang manis macam mangga, dah tak boleh la makan buah manis lagi untuk snacking, walaupun ambil buah, kena limitkan pengambilan setiap hari. Sebab pregnant women ni insulin sikit sebab hormon kita tak betul masa pregnant ni, jadi badan kita lambat nak proses gula walaupun guna organik. Bagi saya, smoothies sis ni tak ada masalah, tapi tak boleh minum hari hari jugak. Macam saya, saya selang seli smoothies buah dengan smoothies sayur. Ada hari yang saya memang tak minum smoothies. Alhamdulillah setakat ni sepanjang pregnancy, tak ada GDM. Cuma berat naik mendadak je haritu. Sekarang berat saya pun dah normal balik sebab saya kurangkan buah, lebihkan sayur.

Buah2an terutamanya pisang tu high sugar, walaupun natural sugar tpi masi menyebabkan blood spike. Kalau gdm on diet control masih boleh la minum tpi jarangkan. Cuba dgn avocado sis

2y ago

Klau buat air avocado dgn susu pekat manis atau avocado semata mata ye ? Sye nak naikkkan berat baby 😓

dlu sy ada gdm....doctr suggest amik susu carbohydrates kurang dr 15g untuk skli minum lebih dr tu akan spike gula

sekali sekala takpe sis. boleh je. lgpn bahan2 yg sis mention ok je tu.