Demam, air kelapa, dan minyak panas

Sy pregnant 17w. Dah 3 ari demam panas. Simptom demam yg ada demam on off temp 38° ke atas, batuk, sesema,sakit tekak, sakit pinggang hingga ke kaki yg mana berdiri ke duduk ke baring ke semua x kena dan rasa sakit. Dah g klinik penawar utk dpt kan ubat. Soalan sy keliru ttg beberapa perkara. 1) Doc ckp utk sakit pinggang boleh guna krim sapu atau tampal koyok tapi bila g farmasi dorg x bagi org pregnant guna sebarang krim2, koyok atau minyak panas sbb akn effect pada baby. Jadi siapa yg patut sy ikut? Ke kene tahan jek rasa sakit ni? 2) 17w preg boleh ke tak boleh minum air kelapa? Ada baca dlm forum kat sini xda masalah minum.. ada baca dlm google masuk trimester ke-2 dh boleh minum.. tapi org2 sekeliling push sy x bagi minum atas alasan air kelapa tu tajam boleh mudaratkan baby.. actually sy nk minum air kelapa tu sbb nk kurangkan panas demam ni.. bukan minum mcm org lain minum.. stress la fikir Harap mommy yg ada pengalaman boleh advice. Terima kasih.. #ingintahu #seriusnaktahu

1 Balas

Saya minum je air kelapa atau air tebu. Tapi jangan berlebihan la. Alhamdulillah 16 weeks 1 day dah

1y ago

tq sis komen.. sy pun minum x banyak.. sekadar lalu kt tekak niat nk kurangkan panas demam jek.. tp rimas org sekeliling asyik bercakap2 x bg minum..