Bagaimana Cara nak merancang kehamilan sendiri ??

Sya bru je keguguran. Skrg dlm pantang.. sya nk merancang tpi sya nk minta tips² dri yg dh brpengalaman. Sya igt nk prgi cucuk.. tkut x ssuai dgn badan.. suami x bgi amik perancang.. kata nya buat sndiri.. sya risau takut trbabas juga.. bole bgi tips atau cadangan. ?

4 Balas

Maaf sis, sis pernah melahirkan tak sebelum ni, kalau tak ada baik tak yah ambil. Ni pengalaman saya sendiri, sya 2 kali gugur, msa di wad bersalin, doc agak bising, dia kata kenapa tak ambik perncg. So balik tu bincg dgn suami dgn mak adik beradik, and tanya kwn pngalaman pernah amik, takut tak sesuai dgn badan. Last saya and suami decide untuk rancang sendiri je Lepas gugur, pantang makan and bersama sebulan, lepas tu akan dtg period. Sis jenis period regular? Kalau regular , insyallah boleh ikut saya punya rancang sendiri tu, janji suami dan sis betul2 punyai kata sepakat. Rancang saya dan suami 1. Kena tau waktu subur 2. Jangan bersama 3 hari seblum waktu subur 3. Jangan pancut dalam, suruh pancut luar. 4. Lepas bersama trus basuh bersih2, lap bersih Lepas 3 kali period insyallah, ada rezeki sis, skrg sya prgnant balik, lepas suci 3 kali.

1. Awak & suami kena sama sama main peranan, setiap kali waktu persetubuhan kena ingtkan pakai protection. Cth : kondom 2. Selain kondom, pil perancang. Setiap hari consume. walaupun makan pil perancang, pakai jugak kondom just untuk lebih selamat Sy pun tak ambil depo, tak pakai implanon, tak pakai iucd. Hanya pil perancang dan kondom sahaja. Kondom standby je stock bebanyak di rumah. Anak sulung 2y6m bru prgnnt balik.

boleh sruh suami guna kondom. kalo kta nk rancg natural tnpa ubat

pakai kondom je la ... perancang ada risiko buruk jangka panjang