darah

Slmt pagi.. sy mahu tnya kenapa tu ya ada pendarahan wrna darah cokelat2.. apa punca? Bahaya ka tu.. ada risiko keguguran ka.. kandungan skg 9mnggu lebih mau msuk 10mnggu.. td siang sda scan baby ada tp bru kjap td bgn buang air kecil basuh ada darah wrna cklat.. sy takut sgt2.. takut jadi apa2 pada kandungan sy???.. ni pertama kali mngandung.. risau sgt2 sda skg ni?? Ada ka berpunca dr seluar yg ketat sgt d bahagian perut? Atau bjln tgh mlm? Atau apa ka?? Subuh2 bgni sy risau sgt2?

2 Balas

Perlu banyak rehat, jangan buat kerja berat2, jaga pemakanan, sy pun mse 12minggu pernah keluar darah coklat sikit sikit,sy pergi hospital cek kandungan ok,cuma doktor kata kena berjaga2,blik dari hsptal memang sy tak buat kerja rumah, semua suruh suami buatkan, alhamdulillah sekarang 19 week kandungan ok dan dan takde dh darah2 keluar. Yang penting sis perlu banyak rehat dan jaga emosi tu je insyaalahh semua selamat.

4y ago

Sy trlbih bjln ka apa ni.. sy rehat2 bring2 kena marah.. maka mang sy rsa penat n pening jd sy bring2 la.. byk berehat n bring.. tp kna marah jd sy bjln la drive sndri bjln ke bndar cri mkn masjid blek rmh berehat lg kjap brpa jam n jln lg driving sndri.. sy rsau sbb bru 9 mnggu lebih jk kandungan sy.. 😭

Kalo pdarahan coklat2 tu kluar lg kena jmpe doc balik sis..drp duk risau tertanya2...mungkin doc bole bg duphaston ubat kuat rahim.jgn pkai ketat2,tekanan utk baby..jgn angkt berat..sy bru lps keguguran..sy hrp kandungan sis selamat xada pape...

4y ago

Terima kasih.. td btul2 ketat suar yg d pakai.. 😥 mahu buang air td bru ks buka sda..