Prolong jaundice

Slm ibu2,baby saya baru berusia 20hari harini. Dua hari lepas misi di kk dh ambk drh dkt tgn baby sbb nk thu punce jaundice bcaan 145 xtrun lg dh lebih 14hari.Baby lahir cukup bulan 38w.kire prolong jaundice laa ni. Ni ank kedua saya.yg sulung sblm ni jaundice 9hri shja.berat baby sy msa lahir 2.5kg..dan skrg brat dua hri yg tbru 2.45kg..rasa downlah jgk sbb bby dhlaa lhir kcik..tibe mkin trun brat plk..sdgkan mnyusu kerap..berak pun kerap..sy bg ssu bdn,ssu pun ckup je mriah...blh x share pglmn ibu2 yg ade ank prolong jaundice ni..patut ke sy cmpur ssu fm? Slain tu utk trunkn kning ada apa apa petua?#ingintahu #pleasehelp

13 Balas

Hi sis.. anak i pon prolong lebih 2 bulan.. kena refer ke pakar. Kk pon kena.. penat beranak xabis lg, kne ulang alik pakar n kk.. xpe sis, ada baby mmg take his own sweet time utk baik dari kuning.. asl baby berak ok, kencing ok InsyaAllah xde masalah yg perlu sis risaukn.. mcm sye, nak tw baby mnum byk mana sye pam n bg botol. Sbb baby dari lahir xpandai hisap direct.. tp sampai skrg la dia xnak isap direct even dah pandai pon.. 😅 kdg penat jgk asyk nk pam, nanti bila keje dah sng sbb dia xngempeng.. awl tu sye ikut la ckp org campur fm la, bagi mcm2 kat baby nk turunkn kuning.. xberkesan pon.. turunnya paling byk 5.. baby sye dari 139 tiap kli cek makin naik smpai 240, sikit lg nk kne warded.. tp lepas tu dia turun.. mommy just jaga emosi, nty result darah ok mommy xperlu risau.. just makan makanan berkhasiat, bykkn breastfeed.. tu jek petua saya

baby sya pun bru masuk 14hari hari ni , kuning still d paras 121 . dia menurun jg tp agk lambat . berat badan alhamdulillah , bertambah . mggu depan appointment utk ambik darah kat tangan. 🥲 . doc kata td , harap2 dlm smggu ni bacaan kuning nya turun mendadak . sbb KK nak bawah 85 bru dikira OK . btw , baby sya fully bf. sya xmkn apa2 jamu or mkn sup2 berhalia / black pepper. setakat ni sya cuma mkn bubur nasi tmbh sayur/isi ayam/isi ikan/bilis saja . minum pun nestum saja. harap2 kuning baby turun mendadak laa dlm masa smggu ni . 🥲 .

2y ago

semoga anak2 kita senantiasa sihat walafiat , 🤲🏻

Hmm pelik ni. Klu baby menyusu cukup, berak and kencing ok, patut dh turun jaundice tu. Anak sy lahir tanpa kuning. Lps 3 hari mcm tu br kuning naik. Bagi breast milk mula2. Igtkan cukup, rupanya tidak. Pula rupanya kita ibu ni kna pantang mkn juga utk elak kuning baby naik. Pening sy nk fikir. Kuning baby pun mkn naik. Sy bg susu fm sj lps tu. 30ml tiap 2 jam. Berak smp 3 kali then kencing pun byk. Kuning tetap naik tp smp satu ms tu kuning tu strt turun. Minum susu msh sama. Dia pun prolonged jaundice juga. Tp lama2 tu mkn turun.

2y ago

Itulah. Lain anak lain fiilnya. Sy ms 1st czer, hbs ops je terus telan jamu. Nk bagi baik luka cpt. Psl tu juga time tu jaundice anak naik. Tp sy x berani nk give up jamu sbb risau dgn ops czer. So anak sy bg susu fm. Bkn murah2 pnya. Burn poket sy time tu😅. Seminggu luka sembuh elok. Sy cuba breastfeed tp susu mcm kering. Tensen nk fikir smbg blk fm. Nsb x kna bgkak susu.

ank sy prolog jaundis..lps satu bln pn msh ade lg kuning area dada..cek darah sume ok..bb aktf..berak kencing bnyk kali dlm sehari setiap kali mnyusu msti berak..doc kate xleh bt ape gak sbb mama ngn papa bb darah 0..bb pn darah 0..2 kali duk bawah lampu..klau blh elak bg ank mnum or mkn ape2 ikut petua.ank sy pn berat jd turun naik mse jaundis..lps jaundis baru la brt naik mendadak..klau awk nk try susu fm blh je cume jgn bg petua2 y mengarut..

2y ago

stkt ni petua yg mndi2 kan tu adelh sy ikut mcm mndikan dgn daun dukung ank.. tpi yg ttis anggur htam lh apelh kt bby sy xbuat.

Anak saya after checkup 2 bulan baru bebas jaundice. Bacaan 200+ sepanjang sebulan lebih tu. Lepastuu baru turun sikit sikit. Saya teruskan je susu badan. Doc check berak, berat semua ok. Lepas ambil darah kat tangan untuk buat ujian tu pun result ok je alhamdulillah. So Dr kata jangan risau. Memang ada baby yang prolonged jaundice. Cuma kita ibu ni la kena kuat sikit 💪🏼

keep breastfeed baby, kalau susu meriah tak perlu campur fm pun. nanti baby dah kenyang fm taknak susu badan dah kena bengkak susu pulak. anak saya masuk 3 bulan baru habis kuning dia. doktor kata berat badan naik, berak kencing semua ok maksudnya baby cukup susu. just follow apa yg doktor suruh dan banyakkan membaca fakta pasal jaundice.

alhamdulillah my boy dah 20hari kuning makin turun ..tapi tetap kena amik drh kat tgn sebab masih kuning..sy campur fm+bf.berat pon naik..so far ok la..hrp xde yg merisaukan la

2y ago

sorry baru sempat tgk ..sy guna rumusan lactogen ..try first ok dgn baby..membuang pon ok..so xde masalah..tapi sy lebihkan bg bf dari fm.

anak saya punn sebulan 8 hari baru kuning dia turun 86. mcm2 jugak ikhtiar tp turun sikit sangat. huhu. anak saya jenis tak kerap berak, sebab tu lambat turun.

2y ago

ank sy kerap berak kerap susu...fully bf.. njis pun nrm wrne kning. cuma mgkin bkn rzki dia nk trun lg jaundice nya...xsme dgn abgnya

Kena jaga makan sis. Tak boleh makan berherba n panas, especially kunyit, lada hitam, bwg putih dll. Boleh minta nasihat nurse atau doktor

Cuba mandi kan dengan air rebusan teh 888, anak saya alhamdulillah 2 hari kuning da turun lepas mandi air rebusan teh 888.

2y ago

Yang ni sis