tlg bg pndpat

Slam.. nk tnya. Pada usia brpa ank prlu bhnti pkai pmpers ek.. sb ank siang dy x pkai pmpers kcuali dy nk berak je pkai pmpers n tido pkai pmpers. Ank umr 2thn 11bulan.. tpi ayh dy dh xnk beli kan pmpers kt dy. Sb sruh dy berak dlm jmban.. sy y penat dok perang ng dy hri2 sb dy xnk berak dlm jmban..

2 Balas

xperlu lg pkai kn pampers sis . klau msih pkai2 kn tu yg dy xnk blaja sis berak tnds . sy ank sy sblm mksd 2thn pon sy aja pkai kn pampers time tido . siang x . tpi dy still kencing kt lantai wktu siang pdhl dy reti dh ckp tpi tibe2 xnk ckp dy kencing dlm selua . jdi sy xaja juga pkai pampers lnsg . lps mkn minum setiap setgh jam sy akn rjin2 tnye dy sndri nk kencing ke nk berak ke . dy akn jwb xnk . jika dy jwb xnk sy pesan pd dy klau nk berak kencing bgtau mak ye jgn diam2. klau diam siap lah mak rotan nt . dy angguk tnde phm . kemuadian lps setgh jam msih xd tnde dy beritahu nk berak n kencing sy tnye dy lg . bila dy angguk kata nk kencing atau berak sy kata jom berak kencing kt tnds. xbole kencing berak kt selua phm . abg btol2 nk kencing ke . dy kata betol . sy bru bwk ke tnds . kdg kne kepstian sis . sis mmg kne saba mengaja ank berak kencing tnds sis . klau trberk kencing kt selua permulaan blaja tu normal sis dri dy xblaja lngsg . sblm msok tido pon sy suh dy kencing ke berak dlu . lps tu xd bg dy minum mse msok tido tu suoye dy xkencing mlm . sy ad ank lg sorg yg kecik 1thn dn preggy ank ke 3 smase aja ank prtama sy kencing berak tnds sis . kita klau nk ank cpt blaja kita kne usaha . kdg sy pon smpai trmrh dia sbb kencing dlm selua sbb dy da pndai tpi suke thn kencing . sy mrh bkn la sbb trtekan ke ap tpi sbb nk dy tau yg thn kencing tu xbaik tok pundi kencing dy . kdg sy tkot2 kn dy nt konek kne potong nk ke . dy kata xnk jdi sy kata jgn thn2 kencing klau xmau konek kne potong . berak stakat ni dy xprnh lg thn2 . mudh mudhn ank sis akn biase nt . selamt brjaya ye sis

Seeloknya bila dah pandai cakap and dia dah paham arahan kita, boleh dah start potty train dia. Sediakan tandas untuk children tu, time dia nak membuang mommy kena tegas suruh dia try berak kat tandas.

5y ago

Smua dy boleh buat.. tp bila dy nk berak tu mst dy nk pkai pmpers. Dy dh dduk dlm jmban tu.dy ckp xkluar taik. Dlm pmpers kluar la taik. Sy ni dh hbs tegas ng dy. Hurmmm...skrg ni sy dh tgh prgnent ank ke2. Jd sy xlrat sgt dh.