Cara menggunakan OPK (Ovulation Prediction Kit)

Hi sis semua, saya baru nak belajar merancang guna OPK, sebab hampir setengah tahun ni guna apps dlm calender mcm tak tepat pulak. Kitaran haid saya setiap 30 hari dan regular. Kalau OPK ni nak pakai waktu bila urine yg tepat? Dan hari ke berapa selepas period ye? Thankyou sis semua, harap sy dpt merasa pregnant mcm sis semua. #ingintahu #bantusharing

6 Balas

Semoga ada rezeki semuanya 🤲 == CARA MENGGUNAKAN OPK DENGAN BETUL ❤ == kt sni sy nk share cara menggunakan OPK dgn betul.. OPK hanya positif bila Line lebih terang/ sama terang dengan Test Line.. gud luck dear.. Cd -cycle day O-ovulation Bd-seks Dpo-day past ovulation Opk-fertility tester opk Disarankan start opk pada cd 10 hingga jumpa hari ovulasi dan berhenti celup jika opk samar smula dan mnjadi dpo1. Step opk-puasa air 2 atau 3 jam dan test seawal jam 11pagi sehingga 8 malam sahaja.waktu haru tetap tak boleh berubah2 dan selain dari waktu tu tidak valid. Valid-11am -8 pm Tak valid-8.01pm-10.55 CD Cd tu bermaksud kitaran hari dari hari prtama period smpai la ke kitaran period akan datang.jika period datang semula..akan mnjadi cd1 smula bagi kitaran baru Ovulation Ovulasi adalah di hari mana betul2 subur dan telur dah get ready nak dilepaskan dari sarang menuju ke tiub.dan opk pula mendapat 2 line betul2 terang atau lbh trg dari biasa.. dlm sbln hanya ada 1 hari sahaja waktu proses pelepasan telur dari sarang telur wanita ke rahim.anda diminta bersama seawal 3 hari sebelum anda dapat mengesan opk positif dan selang seli sehari atau dua hari kerana sperm tahan 2 hingga 3 hari sekiranya dilepaskan didalam rahim.anda disarankan brsama seawal cd 11 sehingga cd 19 iaitu  dpo6. Dpo-day past ovulation... opk yang ditest pada esok nya akan jadi pudar semula tu bermaksud dpo1 terus stop celup opk...dan bersma sehingga dpo6 .dpo7 hingga seterusnya sila stop bersama sbb bimbang jika dah bersenyawa...janin yang telah disenyawa dan mulai terbentuk serta ingin menempel dalam rahim nnt jatuh atau bleeding kalau benar2 hamil. Dpo 14 dah blh celup upt.sekiranya 2 line...anda hamil dan tahniah * Period dan opk. Cd1-start period Cd2 Cd3 Cd4 Cd5 Cd6-period stop Cd7 Cd8 Cd9 -start opk Cd10-opk Cd11-opk ❤️Cd12-opk(seks) Cd13-opk ❤️Cd14-opk(ovulation)positif(seks) ❤️Cd15-opk(ovulation)positif(seks) Cd16-opk Samar-dpo1 Cd17-opk dpo2 stop opk ❤️Cd18-dpo3(seks) Cd19-dpo4 ❤️Cd20-dpo5(seks last) Cd21-dpo6 Cd22-dpo7 Cd23-dpo8 Cd24-dpo9 Cd25- dpo10 upt samar Cd26- dpo11 upt makin terang Cd27- dpo12 upt terang lagi Cd29- dpo14 upt kalau naik terang sgt mmg cnfirm pregnant

11mo ago

sy lg faham yg sis explain ni. tenkiu sis! 🫶🏻

Saya dulu gunakan opk start dari hari 1st day saya habis period. Setiap hari guna pada waktu yg sama. Saya test pukul 10 pagi mcm tu. Setiap hari test sampai lah jumpa positive double line. Kalau sis nak jimat sis boleh test 12 hari dari hari 1st day last period. Semoga ada rezeki sis

12mo ago

sme.. 1st tyme gne, sye gne opk dr hbes period smpi la nk period blek.. sbb penah tbaca ade org 2x waktu subur..

mcm sy kitaran cd27 regular,jadi waktu subur anggaran cd10-cd15. kebiasaan cd12 subur.n sbb pernah dpt subur awal cd9 better cek lepas habis period.takut terlepas track opk peak

I guna opk tak pernah dapat double line. Sampai rasa nak give up guna opk utk cari date subur. Tiba2 ja tau pregnant. Mybe sebab my cycle irregular.

Thankyou sis semua yg dah share tips, saya dah lekat bulan ni🥰🥰

11mo ago

Tahniah😊. Harap sy pun lekat nanti☺️

ni contoh opk yg betul2 subur n peak