Bersalin normal yang ade jahitan

Siapa sini prnah bersalin normal ade jahitan? Slalu jahitan korang dissolve hari keberapa? Saya dah hari ke-21 harini, lastweek camtu perasan ade lagi nmpak skit2 jahitan tu, harini dah xde dah jahitan tu saya syak dah dissolve dlam kulit/isi dah. Sbab bekas jahitan nmpak cantik bercantum, xde sakit xde bengkak. Kadang risau juga sbab dah xde rasa ape2 dah kan area tu kadang mcm terkasar skit masa duduk ke ape. Risau tiba2 dia merenggang balik ke haha . #firstmom

8 Balas

sy pon first mom...bru je brsalin 4hb ari2....bersalin normal..sy ingt lg,masa slps brsalin,bleh pulak p mengcangkung kt blik air,lupa da bersalin 🤣,misi da pesan jgn mencangkung,tkot trbuka jahitan, time tu maseh dok wad lg,time mgcangkung,trasa cm benang jahit tu tegang,2 hari slps tu,sblm nk discaj,dkte cek jahitan bwh tu,hati ni brdebar la kan...tp alhamdulillah,lega,luka ok,jahitan ok....balik je uma,yg sapu ubt somi,sy nk tau luka ok ke x,melalui somi sbb x berani nk tgk 🤣🤣..mggu pertama brsalin,mmg jln sopan,slps pd tu,kasar bila brjalan,🤣🤣,smpaikan mak pesan,ko ni mcm x bersalin,🤭,duduk bersila,x nk bersimpuh,hahaha..isnin dpn sy checkup,hrp baek2 jea 😂😅🤭

10mo ago

Lagi sempoi. Saya awal2 tu sakit sngat2 bahagian jahitan tu. seminggu juga la duduk slow2 sbab sakit sngat. Haha. Lepas seminggu baru ok skit dah blh duduk mcm biasa. Ni selepas 2 minggu ni terus mcm takde rasa ape dah area tu. tu kadang terlupa prnah kena jahit . Sbab duduk kasar sngat haha

2 years ago saya bersalin normal, but guna vacuum and episiotomy. Masa Dr vacuum kulit lembut sangat sampai labia saya tersedut and koyak sekali. Tapi Alhamdulillah my mom jagakan, 8 hari je luka luar dalam and kulit labia cantik bercantum. Berjalan pun laju dahhhh. Hari hari mmg tgok cermin cek jahitan ok ke tak😂 tapi mmg fobia la cite dia. Tapi 2 tahun je fobia. Tahun depan nak beranak pulak 😂

10mo ago

Alamak takutnya baca labia terkoyak tu😔

okay tu klu dh tak rsa sakit dh insyaallah tak kna merenggang balik… saya kna vacuum then baby tak kluar2. dr tu siap kta ‘sy tambah gunting lgi ya’ hahaha. msa tu seronok sbb ada epidural tak rsa apa. lps tu sakit giler.. dua bulan bru sy selesa tak sakit dh. sy sampai skarang terbayang-bayang ngilu dia takut nk tgk lgi situ 🤣🤣🤣🤣

10mo ago

saya pun vacuum and gunting sebab bukaan 4cm Dr suruh push jugak

Saya episiotomy with 2nd degree tear. Ambil masa untuk betul2 pulih sebulan sebab ada infection pada luka. Saya tak pernah check sendiri luka jahitan tu. Takut🙈 Hanya berpandukan pemeriksaan daripada gynae saya.

10mo ago

I see. Bestnya kena potong sikit. Saya kena vacuum tu yang episiotomy hehe. InshaAllah takde apa tu. Yang penting awak takde rasa sakit atau selesa kat bahagian jahit tu. Tunggu next checkup untuk confirmation 😄

mmg x sesempurna dlu sis pengalaman sy la 6tahun lepas sbb bila dah baik dlm 10hari tu dah dduk bsila 🤣.. dah aktif melasak buat keje rmh memasak ape semua.. xtahu la org lain,lain badan kan

saya bersalin normal 1st degree tear, masa 1st week je duduk slow2 tp jalan laju je🤣 mak selalu marah suruh langkah 1 1🤣😂🤣.. masa 2nd weeks dah tak rasa pedih lalui hari2 mcm biasa

10mo ago

Sama la saya awal2 tu dlam 4-5 hari je duduk slow2 sbab sakit bawah tu🤣 lepas tu dah start takde sakit dah buat mcm biasa dah. Lepas 2 minggu lagi la langsung xde feel ape dah kadang terlupa prnah kena jahit area tu sbab ganas sngat duduk kadang🤣

saya 2 bulan baru baik sbb ganas sgt jahitan epi terbukak , checkup gynae nnti awak boleh tnya mcm mana jahitan yg penting jgn kasar2 je 😄

sye xde la plak belek2 luka jahitan tu.. cuma nye sye rse btol2 selesa, xde rse sakit sikit2 ke ngilu2 ke tyme sbulan lps bsalin..

10mo ago

Tu risau tu baru 21 hari xde rasa ape2 dah area tu😅 kadang duduk xingat diri ade jahitan sblum ni kat area situ.