4week to 14 week pregnant

Siapa pregnant sama cm saya. Jom kongsi alahan n tiada alahan.

33 Balas

Utk 1st trimester sgt2 memcabar mental, fizikal & nurani.. mmg takleh bgn langsung. Celik mate je nak muntah, sakit kepale, pening kepale. Mcm2 lah. Seminggu sakli tuka minyak angin, sbb bosan pakai minyak yg same 😂. Mkn mmg x lalu lgsung. Tp mkn jgk pk baby dlm perut, walaupon x smpai 5 minit da muntah balik.. smpai muntah darah tekak cedera barangkali. Lepas 1st trimester, sume alahan hilang serta merta. Scan baby 3 bulan, doc ckp baby membesar dgn jayenye. Alhamdulillah. Berkat mama die mkn ocid folic, mkn buah.. skang 15weeks.. mase utk taram segala bende 😂.

Awal 2bulan pertama je alahan..lepas tu takde dah..dah berpindah pd suami plak ..sy boleh kerja mcm biasa..suami plak yg byk mgadu..pening laa,loya laa,muntah laa..pastu mengidam mcm2..pantang nampak makanan..semua nk makan..mcm terbalik dah..😂😂

Saya alahan teruk 😂 muntah tak berhenti sampai admit wad 😂😂 pastu 4bulan dah ok tapi mngidam mcm² pulak skrang ni dah 8bulan kuat stress & rasa nak nangis tak tentu pasal 😂😂

Sy tiada alahan..cuma sbelum spt tau pregnant cirit birit tiba2, selsema, bdn rasa lemau..pastu termimpi pregnant, bgn subuh tu terus rs nk check n positif..🙂

Sepanjang preggy, takde alahan. Sampai suami tanya, 'awak pregnant ke tak ni?' 😅 selalu dia tgk dlm drama, muntah2, makan pelam masam tu. Tapi bini dia takde semua tu.

Baby first,, alahan teruk..bangun pagi je start kuar masuk tandas muntah sedangkan xade cium bau ape² pn ☺☺..alhamdulillah,, walaupun mual da 13 week pregnant..

sye alahan teruk sampai 7bulan, dri 7bulan sampai skrg tgu hari alahan gak tpi seteruk awal2 dulu. kerap muntah n skait kple skrg nie

Saye start 7week dah takde selera makan lepastu asyik mual jer . Kalau makan mesty muntah jer sampai lah dah 10 week dah nie 😊

X pernah ada alahan time hamil pertama n kedua... baru skng dh hamil ketiga pun x der alahan cuma lidah rasa pahit selalu 😅

suami yg dpt alahan dulu dan dmm seminggu lpastu baru giliran saya plak kena alahan masatu 1week smggu nk raya .. hihi