Pakai Bengkung Naik Ruam

Siapa kat sini yang pakai bengkung masa pantang? Jadi gatal2 naik biji2 x? Bila berpeluh.. saya sebelum ni ok je pakai bengkung. Kalau berpeluh pon. Lepas bersalin.. herm ..jadi macam ni pula. Ada solusi?

5 Balas

sama laa sya. pakai benkung time nak kurus dulu elok jee. nie utk bpantang time tue laa beruam bagai. makbidan sya bising2 bila dtg nak ngurut tgok sya x berbengkung. tapi bila time nak mandikan sya, tgok n telek2 badan sya yg beruam, terus dia kata x payah pakai. sbb ruam sya jadi merebak keseluruh badan kcuali tetek. kalau x, silap2 anak pon x boleh nyusu bdan. makbidan kata sbb hormon kita.

4y ago

yeke? 😢😢😢 bila la boleh pakai bengkung balik ni 😭 stress la

Sy jadi gitu jgk..x tahu la sbb bengkung @ Krim yg disapu tu jd naik ruam..duk garu mengalahkan mase pregnant lak..tukang urut pun ade tya knp naik ruam tu..tp seminggu 2 je, lpas tu ok..

4y ago

Pkai bengkung jenis mcmana?kalu lapik dgn tisu dapur lpas letak krim,lpas tu baru pkai bengkung, ok tak?

saya sapu lotion dlu atau krim gatal @bedak..just try n error mana kulit kita imune..kmdian br pkai balik bengkung tersebut.. 😉dan amalkan pemakaian nya hari2..

4y ago

aah ..bedak bby pn blh guna 😉try dlu mana ok n xgatal

Saya.. lps ank dh umr 5bln sja nk try pkai bngkung blik,skli trjdi lg,gatal btul perut naik merah2,rsa panas pedih.letak callamine pn kjap ja tahan

maybe sebab berpeluh