Checkup klinik 2hari sekali

Siapa kat sini kena pergi klinik check bp 2hari sekali sebab berat naik sekilo lebih . Baru 15minggu lebih pregnant . Aga2k2 sangkut gdm tak ? Risau betul . Tak makan kerap lapar , makan risau naik berat & sangkut gdm ##firstmom ##ingintahu ##pleasehelp #bantusharing

10 Balas

saya first time pregnant jg,sy ada tekanan drh tinggi dr seblum pregnant lg,time pregnant 1st trimester 2 hari sekali kena cek bp,klu ada mesin sendiri tak perlu ke klinik,time pregnant ni bp saya turun sangat bawah paras normal,2nd trimester bp dh normal kena cek 2 minggu sekali je,skrg dh 3rd trimester dktor cuma cek time checkup je tak perlu check sndri,berat saya pula dr awal turun sekilo naik 500g,2nd trimester langsung tak naik,nurse pn risau tp baby ok je,bila dh masuk 8 bulan ni seminggu naik sekilo,total berat naik sejak pregnant smpi skrg 5kg,biasalh tu berat turun naik,yg penting baby sihat,mkn kerap je tp jgn mkn nasi or yg berat2 tiap kali,banykkn mkn buah2,mkn buat cepat kenyang

sy 3m dh ade bp n sjrah 1st bby preclampsia..so kne g 2ari skli cek bp..naik 4 bln since tekanan ok brt ok gdm ok hb ok doc tukar ke 1w 2x je g cek bp... lps raya naik 1kg trus kne ptah blik cek 2ari skli until now...bosan dh kk n kk n kk lg..klu sis tk nk kerap ke kk sbb berat naik..cuba sis kawal mkn...mkn kerap tp sikit..cuba dlu..tk d cara lain sis..nk diet tgh prggy so tu je cara...usaha n tawakal

Saya pun beberapa kali kene cek bp sebab berat naik 2 minggu 2 kg 😁. Tp tkde apa pun. Saya minum air gula dua kali Alhamdulillah result okay tkde gdm. Bp saya pun okay. Range 100-110/60-70 . Semua normal. Cuma mmg doc suruh macam tu untuk pantauan je. Sekrang sy nak masuk 38 weeks dah esok. Nak bersalin dah. Doakan sy dipermudahkan 🥰

2y ago

tadi baru kene tegor.. 2kg naik in 2w.. aiyoooo.. rsauuu.. tp strt 28w aritu mmg keje asyk maaaaakaaaaannnnn jeee.. nurse ngtkan jage2 makan.. hahaha.. hopefully smpai bersalin takde ape lahhh.

sy dh 3x kot kne.3x la jgk kne check bp selama 2mggu..tp last2 end up.sy sbnrnya xde kenaikan berat bdn yg byk pn selama nie.rupanya penimbang kt KD tu rosak..naya kt org je. 1st kne masa 18w.2nd masa 24w.yg 3rd masa 28w.sy punya xpuas hati.check blk berat kt tmpt lain dgn check kt rumah before pegi KD.

sebenarnya berat perlu naik berapa kilo? maaf, sy first time pregnant.. haritu checkup berat sy turun sekilo. nurse suruh next checkup naik berat. Dan skrg berat sy naik sekilo lebih. next week checkup. neves pulak bila bce ni ckp berat naik sekilo lebih kena pii klinik 2 hari sekali..

2y ago

sis rujuk buku pink blkng.. mmg sikit je sbnrnye blh naik lg2 klu bmi dh lebih 😂 jenuh la berdiet time pregnant sbb mls nk menapak ke klinik klu berat naik byk. time preggy sy kurus. naik xsmp 7kg. baby keluar 3kg. lps hbis pantang. hahaha naik 13kg. bile nk diet pon xth sbb jadual hidup dh bertukar

saya pregnant anak first time bulan naik 2kg smpai bersalin... prnh kena ambik bp 2 hari sekali... gdm x sangkut... second pregnant nie tak lapar... x mkn sangat still naik tiap bulan 3 kg... kdang2 x tahu pe isu asyik naik je padahal bkn 24 jam mkn...

saya pun kena sbb berat naik terlebih 200 gm je masa 12 minggu hari tu. sekarang alhamdulillah check untuk 16 minggu hari tu, kenaikan berat dah ikut panduan nurse bagi. tak kena ulang alik ke klinik dah

Sy masa anak 1st berat 50kg. 36week berat 73kg. Hahhaha naik 23kg, 2x mnum air gula kat kk. Nasib x sangkut 😅. Makan sy memang x pantang asal lapar je makan.. Tu berat baik mencanak 😂..

tak. jgn risau sis jaga je mkn jgn bg naik byk lg bulan dpn. sis mkn bnd yg bg kenyang lama. cth mkn kekacang bgus utk bby juga

Sy naik 3kg masa 36w pun cuma check urine shj. Kena dtg 2 hari skali