Air ketuban pecah 28 weeks

Siapa kat sini ada pengalaman air ketuban leaking bila 28 minggu & macam mana nak bagi dia stop keluar?

6 Balas

Haritu masa 27 weeks kena masuk hospital sebab leaking and ada darah sikit. Pastu dr ckp kalau ada infection and tanda2 nak demam kena bersalin time tu jugak. Tapi i bernasib baik sebab time tu air ketuban banyak lagi and takde demam ke apa, so dr pantau je dkt hospital. Duduk dkt hospital dkt 6 hari jugak la. After makan antibiotic tu still ada leaking sikit2 tapi boleh keluar hospital dah. Tapi kena selalu checkup dkt hospital setiap 2 minggu utk check darah ok ke tak.

8mo ago

Masa dkt hospital nurse akan check kita punya pad setiap kali tukar. Masa tu setiap kali nak solat saya tukar pad. So 5 kali sehari la. And dr ckp kalau 3 hari berturut takde leaking baru boleh balik. Tapi time tu baby saya gerak elok je and air ketuban masa scan pun banyak. Bacaan darah time tu pun dr kata dah start cantik. So dia bagi peluang utk balik rumah time tu walaupun time tu ada leaking sikit2. Tapi kena habiskan antibiotic and dtg checkup dkt hospital la setiap 2 minggu. And saya masuk hospital ampang. So sepanjang 6 hari kena warded just kena bayar rm60+. Pastu setiap kali checkup dkt hospital ampang tu kena bayar rm5. Tapi saya nasihat dkt awak jumpa la dr. Sebab benda ni tak boleh main2. Takut kita terlalai sikit baby yg kena tanggung sakit tu.

sis leaking ke pecah? kalau pecah dah keluar hbs dah kena segera krluar kan baby bahaya utk baby.. tp kalau leaking biasa doc akan pantau air ketuban n on antibiotic.. sis bykkan minum air masak dan mkn tembikai utk topup balik air yg keluar

8mo ago

Air jernih keluar tapi bukan air kencing & pergi scan doktor check air ketuban dah tinggal sikit

pergi hospital segera sis. jangan tanya sini. doc yang boleh tolong. any leaking or bleeding or something yang abnormal during pregnancy terus run hospital asap

9mo ago

Just continue ambik antibiotic & dorang monitor air ketuban tu sampai stop. Dah stop keluar baru boleh discharge. Nanti saya kena check lagi sekali kuantiti air ketuban cukup ke tak

Kalau sis dah kat hospital, dr tau apa nk buat dengan sis. Sis tanya sini pun, bukan dr akan ikut cakap kami, kami bukan pakar. Tanya lah dr. Adoi sis ni

8mo ago

tksalah bertanya...kongsi pengalaman jika Ada yg pernah alami

Dah ada kat hospital, tgk la apa dr buat. Dr lagi arif. Kitorang takleh memandai mandai nk suggest sis

cpt2 pi hsptl check, bahaya klu leaking. dktr ada bg ubat selalunya.

9mo ago

Saya sekarang dah warded 6 hari dkt hospital. Sekarang ambil antibiotik