Positive GBS!

Hi siapa dlm ni positive gbs? Ubat antibiotik yg doc bagi ada yg prnah consume tak? So far okay tak? Saya risau nk telan sbb ada yg ckp ubat antibiotik tu tk bagus utk baby.

5 Balas

Allahu! Terkedu saya. Siapa yang cakap macam tu kat awak? Please jangan dengar nasihat daripada orang sebarangan. Waktu pregnant ni, work closely with you doctor. Soal ubat/vitamin/supplement perlu rujuk dengan doktor. Doktor sahaja yang layak untuk prescribe. Saya +ve GBS dan selamat melahirkan. Ada dua rawatan yang akan diberikan menurut OBGYN saya. Rawatan awal dan rawatan dalam labour room. Rawatan awal akan diberikan ubat antibiotic dan ubat insert. Rawatan dalam labour room, si ibu akan diberikan antibiotic drip untuk menghalang bakteria GBS dipindahkan kepada baby sebab baby akan keluar melalui vagina kita di mana di situ terletaknya bakteria GBS. Dua2 rawatan saya dapat.

5mo ago

msuk 2bln saya ad kputihan . awl2 putih pekat lama2 jdi kuning hijau. n gatal2 tapi selang shari gitu je gatal. smpai msuk 6bln doc suh ambk sample. then bru tahu result positif.

Dah kenapa pulak mcm tu 😅. Doktor bg ubat, dia tahu la elok ke tak. Awk double confirm ngan doktor x if it’s safe for pregnancy? Kalau dah, then dgr ckp doktor je. Sape yg ckp bagus ke tak bagus tu, dia ke yg check tahap kesihatan awk? Kurangkan dengar ckp orang sekeliling, tp dgr ckp org yg rawat awk :)

Knapa pulak xbgs utk baby? Sdgkn ubat tu utk elak jangkitan kpd baby. Treatment utk ibu utk mencegah kesan sampingan pada kandungan ye. Sy mngandung pertama kena gbs. Makan antibiotik doc bg ikut jadual. Anak kena admit 3 hari utk on antibiotik jugak. Ikut nasihat doc ye bkn dgr kata² org 😊

Kalau efek kt bby xkan la doc bagi ubat tu sis..sy tgh tgu result..sblm ni doc ada bg ubat antibiotik, insert dan sapu jgk..sy pakai je tapi x menjadi keputihan dtg semula..

5mo ago

ye silap saya dgr ckp kwn. doc kwn saya ckp tk elok utk awl2 pregnant. mcm saya dh 6bln. alhamdulillah saya dh telan ubt antibiotik. dh tkde kputihan slama telan tu. tpi lps antibiotik dh hbis, kputihan dtg balik dgn gatal2 sikit cuma tk gatal kuat mcm sblum ni. kena mintak ubt antibiotik lg jwbnya nnti next checkup huaaaaa sedih.

Apa apa dengar and tanya doktor. Mulut orang lain diamkan je. Kita punya anak, kita tahulah nak jaga.

5mo ago

awk baca tk komen2 yg saya rply ? heeee tq for komen ya