Keputihan GBS .

Siapa dalam ni ada GBS ? Ada petua tak nak hilangkan ? Kongsi .

11 Balas

sy ada gbs & candida. dapat detect masa 2nd pregnancy. sy dh bersalin jan 23 haritu. gbs tak boleh hilang awak. utk next pregnancy doctor akan declare kita gbs carrier. mcm sy dpt ubat insert dn ubat makan antibiotik. kalau ada pakai pantyliner, stop pakai pantyliner. kerap tukar underware. kalau kt tmpt kerja bawak spare. pastikan area private awak sentiasa kering. lepas membuang lap kering2. kalau ada pakai pencuci wanita. stop pakai. pencuci wanita boleh mematikan bakteria baik dkt kawasan private part kita.

1y ago

kena buat swab keputihan ataupon lebih kurang mcm kita buat pap smear. keputihan yg bertukar warna, berbau, dan menyebabkan kegatalan. boleh pergi klinik utk check. kalau sebelom pregnant ada keputihan melampau boleh la utk cuba pergi check. selalu nya org akan aggp benda tu normal. jadi tak pergi check☺️

Klau sy, duduk umh xpyh pkai any panties phtu elak jgk pkai pantiliner lps tu pkai kain batik je... Insyallah keputihan akn berkurangan.. Tp kne rajin sikit la bile keputihan kluar, terus g cuci sb kite xpkai panties kn... Tp mmg menjadi keputihan sy xbyk n tak gatal lgsg... Klau kluar pon jarang sy pkai pantiliner tp kne spare panties byk sikit... Kdg2 pantiliner ni pon punca miss v gatal tetambah time pregnancy

Keputihan x semestinya gbs.. Doktor akan ambil spesimen hntr makmal utk tntukan kita gbs carrier or not.. Sy hri tu kne ambil spesimen than doktor bg ubat masuk kt vagina.. Tp result keluar, sy xde gbs just keputihan biasa.. Bykkn minum air masak, air barli atau air kelapa.. In shaa Allah brtmbh baik..

1y ago

Xde apa2 effect.. Lps pakai tu better pakai pad or pantyliner sbb akn kluarkn kputihan/cecair yg byk sikit

saya masa anak kedua ada gbs, masa nak bersalin tu doctor on antibiotic. Alhamdulillah anak takda apa apa sehari je boleh balik dah. tapi sis boleh try makan plain yogurt. masa pregnant saya ada mmg rajin makan plain yogurt dia tak boleh hilangkan cuma boleh kurangkan.

1y ago

1st tu sy pon mcm mommy yg lain mmg sgt risau. sbb doctor mmg xsmpt on antibiotik dkt sy. sy masok labour room tu mmg doctor tanya sy awak sakit perut mcm nk berak tak. sy cakap ya doctor terus kata ha dh boleh teran. masa doctor ambik baby dipantau pon sy tanya baby xkena on antibiotik ke. doctor ckp x. baby okay. lepas keluar hospital ada tanya cuzin husband yg kije doctor. dia cakap kalau pecah ketuban then baby mmg dh ke bawah sgt risiko nk terkena jangkitan tu kurang. kalau pecah ketuban kepala baby masih diatas itu yg ada risiko nk kena jangkitan kuman.

GBS xkan hilang. kurangkan manis, ambil greek yogurt utk kawal keputihan. doc akan on antibiotik bila di labour room nanti utk ibu n anak

beli yogurt makan..dan cut sugar terus..confirm hilang..sy kena masa anak 2nd dulu ..ni doktor yang suggest

1y ago

gbs tak boleh hilang. next pregnancy mmg doctor akn declare kita gbs carrier.

saya masa ank kdua ada gbs,doktr bagi antibotik masa nk bersalin tu,masuk sekali dgn air

minum air masak baaanyakkkk, makan greek yogurt...pakai ubat insert vagina tu..

minum air masak bnyk2 sis ,kurangkan makanan dan minuman yg manis

ade doktor bagi ubat yg masuk kt vagina?