Mintak tips cara ajar anak duduk carseat .

Siapa ada tip pujuk anak duduk carseat ? Sebab saya jenis hati tisu sangt anak meronta2 ddk dalam tu jerit2 sampai takde suara. Kesian sangat … tapi demi sefty anak . Kdang2 terpakse biarkan .

3 Balas

kami setiap bulan akan balik kampung berjalan 4 5 jam (sebelum ada anak 3jam je😂), pastu every weekend plk mmg selalu jalan2 dlm kereta. mmg dr belum 2bulan anak duduk car seat sampai sekarang dia macam biasalah nangis, lagi2 kalau berhenti 🚦 ke beratur tol panjang ke.. kalau jalan nak gi beli barang basah, dulu ibu la yg pegang sebab kan jalan slow je menangis2 la dia, masuk 1tahun kot, tukar forward facing, selesai masalah. nak gi jalan mana2 pun letak je dlm car seat je dia, masa mula2 nak letak tu je protest tp mengalah la dia. dia bosan bagi la benda2 hiburan utk dia, ibu drive layan dia guna cermin kat sunvisor passenger tu, bg snack (tp kena hadap sepah la) ntah la,tak cukup lagi berat dgn tinggi utk forward facing sebenarnya, tp dengar anak nangis yg nangisnya terus gear 5 tu saya tak mampu nak tahan.. kalau husband yg drive saya nak pegang dukung pun lagi bahaya..

Tipsnya 1) Jangan paksa. Bila dah ada paksaan, anak jadi trauma dengan car seat tu. Ambil masa sikit untuk pujuk bila dah paksa. Saya dan suami tak paksa. Bila anak kata tak nak, kami pun okay tak paksa. Kami selalu pesan, dalam kereta kena duduk dalam car seat. Ni car seat awak. Mummy duduk sebelah, daddy bawa kereta. Lama2 anak faham. *Kami ajar anak duduk dalam car seat bawak pusing taman je. Nak bagi anak biasa kan diri dulu. 2) Sediakan toys, storybook, snack, kids video. Kids video ni kami tengok dan sing along together. Ini apa yang saya buat untuk saya. Umurnya 19 bulan. Sebelum ni memang tak boleh langsung dengan car seat. Tu yang kami tukar strategi dengan tanpa paksaan. Sekarang masuk kereta tahu da😁 Sendiri minta duduk. Harap membantu🌹

Anak umur berapa sis?

9mo ago

1 thun lbih