positif gbs

siapa ada pengalaman gbs+ at 34 weeks. boleh share journey bersalin awal atau on due? #firstmom #ingintahu #SeriusTanya

6 Balas

GBS ni tak perlu risau awak. During pregnancy baby duduk dalam kantung so takkan affected. Cumanya awak kena alert dengan tanda2 bersalin: - Bloodshow - Contraction yang kerap - Pergerakan baby kurang daripada 10x - Air ketuban leaking atau pecah (yang ni kena extra alert) Gynae saya beritahu yang rawatan GBS ni ada 2. Pre treatment dan on treatment. Pre treatment ni gynae akan prescribe antibiotic once detected GBS. Tapi tak semua dapat pre treatment ni (setelah baca pengalaman ibu2 lain dalam TAP ni). 2nd, on treatment. Yang ni kita boleh panggil 'the real' treatment. Gynae akan on antibiotic during labor untuk mengelakkan GBS transmit to baby. Selalunya ibu yang sempat diberikan antibiotic ketika labor, anak takkan kena tahan untuk pantauan. Bergantung pada situasi ibu dan anak ketika itu. Pengalaman saya, saya dapat both treatments tu. Bersalin normal on 37 weeks sebab dah turun tanda, anak tak kena tahan. Alhamdulillah discharged sama2. No worries, mommy. InshaAllah semoga dipermudahkan urusan awak 🌹

2mo ago

kalau next pregnancy mmg doctor akan declare kita gbs carrier terus awak. mean dr awal pregnant. jd jgn risau. awak terus ja inform nurse yg pregnancy lepas awak ada gbs

saya preg first bersalin overdue 40weeks 3 day..If preg pertama kite gbs,preg seterusnya kite tetap gbs carrier,kene alert pada misi dan doc..cuma ibu dan anak akan cocok antibiotik sebelum dan selepas bersalin

2mo ago

betul cakap cik tebu. doctor sy pon inform mcm tu. next pregnancy mmg doctor akan declare kita gbs carrier

masa preggy ank 1st, gbs saya teruk gila .. says bersalin 38w2d .. dekat pac terus on antibiotik every 4 hour ..

sye positive gbs mse 3rd trimester, lpe da mggu ke berapa.. bersalin masa 37 weeks++

sya bersalin awal at 32weeks

gbs ni apa mksud nya sis

2mo ago

jangkitan bacteria melalui vagina. kalau ada keputihan melampau yg bertukar warna, gatal2 dan berbau boleh inform nurse utk buat swab keputihan