Assalamualaikum ibu² semua..siapa kat sini yg pernah induce belon..blh share pengalaman tak mse tu..

4 Balas

saya pun anak pertama induce ubat dan belon. 7 pagi induce ubat lepas masuk ubat bukaan cume 2cm sahaja.. petang pukul 4 ptg kot masuk belon sakit yang amat sebab dapat dr. tangan besar seksa kena seluk. lepas masuk belon sejam macam tu saya jalan pusing² ward dapat laa 8 ke 10 round dah start contraction setiap 5 min.. lepastu stop sebab dah tak larat nak jalan dengan contractions tuu. pastu start pukul 7 ptg dia duk main contractions 5 min tu je. tapi tak teruk.. ngam pukul 9-10 malam contractions menjadi jadi . setiap 3 saat panggil nurse buat tak taw je.. sampai pukul 10.30 ada laa juga dr. pelatih panggil cakap dah tak tahan. Dr. check dah 4cm terus tolak lr.. sampai je kat lr dah 8cm.. tunggu dr. apa semua 11.57 keluar baby nya.. alhamdulilah.. tapi org kata dan biasa nya semua tu atas badan masing² ada yang dah induce ubat dengan belon takde bukaan langsung law pun dah 39w++.. ward jiran saya last² czer..

Anak pertama dulu 2022 induce belon waktu 37w, warded sebab baby iugr tak membesar dalam perut. Alhamdulillah sangat smooth prosesnya, pagi 7am induce, lepas induce belon memang akan rasa tak selesa awal awal tapi kena paksa diri untuk banyak berjalan dalam ward untuk cepatkan bukaan, time saya dulu sekejap je jalan jalan pusing ward sebab tengahari dah start contraction yg kerap so 1pm onwards banyak terbaring je lepastu sampai la 5pm belon saya jatuh sekali lendir darah, check bukaan dah 6cm masuk lr doc pecahkan ketuban then 8pm bersalin. Bagi saya induce belon tak sakit and contraction pun datang slow slow je so masih boleh berehat sambil layan contraction.

Kite hampir kena induce belon tp kita induce ubat. Cpt proses kalau ubat bg sy lah. Sy induce ubat 7am bukaan 3cm pkul 12pm pecah ketuban contraction setiap 5minit terus naik 8cm pkul 1pm baby keluar. Sy takda pape masalah kesihatan sepanjang pregnant sy induce sbb baby kurang kick masa tu sy 39w2d doctor ckp dh cukup matang sgt baby utk keluar so terus induce. Tapi saing2 sy induce ubat tu diorg takda rasa apa esok nye diorg induce belon pulak. Takdpt nk share cmna induce belon sbb esok nye tu sy dh keluar wad🥰

Alhamdulillah saya dh bersalin 15.9 jam 3.21pm..bby boy..7jam bertarung dlm labour room..

5d ago

Alhamdulillah tahniah..bersalin berpa minggu..?