Anak saya umur 2 tahun tidak suka makan nasi hanya bubuh lembut .

#seriusnanya tolong bagi tips macam mna nak bagi anak kuat makan .

9 Balas

Sama la sis. Ni la Cabaran kesabaran Kita. Anak saya 15bulan hanya nak nestum cerelac, buah2 & biskut beras. Thosai pun kadang2 Dia nak makan sikit.. Tu pun da bersyukr nak jgk Dia makan dr tak nak langsung. Dr 8bulan smpai Skrg saya da tukar menu, tukar texture, tukar suhu. Still sama. Kalau saya suap nasi,mee ke ap3 la, 2 suap je dpt bertahan. Tak lama akan muntah kan segala benda. Gara2 Dia trauma allergic telur,santan & tepung. Ulang la step tu berbulan. Mmg xjalan langsung. Sabar jela. Harap lama2 Dia xsensitif sgt

Sama la dgn anak sy. Anak sy 1 tahun 8 bulan. Bubur tekstur kasar @ nasi die x nk. Diluah2 kan semula bila bg. Klau bubur halus laju je makan. Silap sy bg bubur halus terlalu lama. Tp x pe lah as long die mkn. Sy ada bg juga spaghetti @ mihun, tp sebagai snek saja lah. Anak sy pun x de lh beria sgt mkn spaghetti tu.

Hai mommy. Cuba bagi makan spaghetti, spiral pasta ke, fingers food macam begedil yang panjang tu. anak dah boleh makan macam orang dewasa dah. Cuma makanan dia jangan pedas je. Boleh tambah kentang, keju yang budak boleh makan dll. 2 tahun dah boleh try bagi vitamin untuk naik selera makan juga.

saya selalu masak nasi tu bagi lembut sikit puan , supaya gusi dia tu bagi latih sikit kadang2 macam anak saya dulu pun tak pandai nak kunyah dia makan telan je ..

salah 1 cara, kurangkan susu.. boleh cuba bagi makan pasta or roti.. at least boleh ganti carbs sikit

Kalau xmau nasi bagi la spaggeti ka,,benda lain yg dia boleh mkn,,ok ja tu

selain nasi, mcm noodle ke spaghetti, pasta? dia makan?

join group fb happy baby foods malaysia

cuba mkn pasta