Ada tips x ajar (ank 3bln) utk hisap puting.Dah bg puting pun dia ttp akn keluar kn/mcm nk muntah

4 Balas

Saya dari umur sebulan dah ajar, kena tengok cara dia hisap, kdg dia luah balik sebab dia hisap terlalu laju atau tak betul lekat kat mulut dia, mcm ank saya saya ajr anak saya tahan puting tu, bagi dia hisap elok baru saya lepaskan, kalau nk muntah tu kdg dia x nak, atau dia dah rasa dia kenyang. ni pndngan yg sy dpt dri ank saya. hehe sory lari topik sikit, bila ank saya dah terima puting, kakak ipar saya pulak yg tak senang duduk bila saya bgi anak saya puting, haha, anak saya dia nk tidur je dia nk puting, bukan nya nak selalu, nnti bila dia dah lena, sya akan cbut puting tu, tapi kalau saya blik kg, kak ipar sy ni, siap bagi sorok puting anak sy, kdg gram gakk, bila sy bising bru la dorg eh ad la puting tu kat bawah bantal, sampai kdg suami trikut cara kak ipar sya tu, kdg sya tnya knpa la mcm tak stuju sy bg ank pting, dia kata tkut gigi ank tak lawa laa. Alahai skrg ade je puting anti jogang. kdg tu sya tngk anak dia x bgi pting gigi biasa ja, nk kata lawa gigi x de la sngt. Apa la salah bagi anak puting, lahaii. (done meluah)

Anak saya pun macam tu. Even beli yang mahal. Lepas tu saya beli banyak pacifiers hari tu. Test satu satu dekat anak mana yang dia suka. Memang membazir tapi memudahkan saya especially bila waktu tidur. Yang sesuai dengan dia brand Philips Avent Mam size newborn 0-6. Cuba bagi sewaktu dia mamai nak tidur tu. Anak saya macam tu. Waktu nak tidur je baru cuba bagi puting. Lama lama dia okay.

Saya putus asa dah nak bagi puting dekat baby, tiap hari try bagi dah ubah bagi puting paling lembut pun dia tolak. Pernah bbrpa kali dia hisap smpi tetidur tp bila bagi balik tetap xnak 🤣 endup sy x bagi, biar dia hisap jari dia dah makin pndi dia hisap skg bila dah masuk 4bln ni.. hehe

12mo ago

sama laa..mcm² jenis dann bentuk dh bg ttp x nak..

Mmg kena ajar bgi sis. Anak sy mula2 hritu pon mcmtu skrg dh okay dah. Kalau dia dh tknk dia keluarkan je guna lidah dia

12mo ago

berapa lama ajar sis? kdg jd stress d buat nya..