Asalam ad tk yg mcm sy ikutkan kiraan period 7w 4d ...bila scan 5w 6d?boleh bg pencerahan tk sy xfhm

7 Balas

Saya pon tarikh period lari . Sebab saya jenis period tak teratur . Period sya lari sebulan . Masa sya prgi scan , klau nak ikut tarikh period sya baby dh 10w . Tapi bila doc scan baby baru 6w . Sebulan lari . Tapi awak jangan risau . Nanti doc akan ikut week yg dekat gambar scan tu . Yg tu yg paling tepat . Saya mcam tu la sis , doc ckap jangan ikut tarikh last period , nnti bercelaru . Ikut week yg dah scan dlm gmbar tu . Nnti if awak pegi kk , awak bgi yg gmbar scan tu je . Nanti diorang faham la . Memang ada mcam kita ni sis tarikh period lari skit . Mungkin sebab kita jenis period tak datang regular tiap bulan kot . Saya mcm ni la sis period kadang dtang sebulan nnti 2 bulan x dtang pulak . Pening nak kira . Susah nak dpat hari subur jugak . Ttc lama 😭😭 Tapi alhamdullah rezeki saya 🫣 skrang tngah pregnant 10w 🤭

1y ago

allhamduillah tahniah sis

Soalan 1st saya, kitaran period awak teratur ke setiap bulan? Kalau tak teratur jgn hairan, mmg akan lari sebab hari ovulasi lambat. Kalau period teratur tapi lari jugak, Dr akan monitor. Risau kandungan tak membesar ikut progress sebenar. Tapi boleh jadi sebab ovulasi lambat jugak. If beza 2mggu dgn LMP, normally Dr tak risau pun. If beza jauh sgt Dr akan monitor bebetul. Dah tanya Dr ke pasal baby awak? sihat ke tak kantung awak tu? Cantik tak bentuk semua? Dah nmpak janin @ baru yolk sac ke.. Rugi pegi klinik kalau tak tanya Dr utk pencerahan supaya awak faham kena tak sama dgn LMP.

1y ago

Ye sis betul2

hari ovulation baru sperm dengan ovum membentuk. kat situ sebab lambat sini. hari last period tak sama dengan hari ovulation dimana sperma jumpa dengan ovum untuk bentuk baby

1y ago

ok sis tq

Sya 16/2 g scan ikut kn 8week bila dr scan 6w5d .. so 23/3 nie dr akn double comfn bila bby dh besr sikit dlm 11 or 12 week gitu ...

1y ago

sama mcm sy...sy repeat scan 23/3 ni pulak

sma mcm sy klau ikot kan skrg dh 10 weeks tpi bila scan bru 5weeks cmtu so kna refer pakar lg 2 weeks

1y ago

terima kasih🤲🏻aamin ya rabb

Sis sama mcm sy hri tu. Ikut lpm 7w 3day, bila scan 5w 4 days.. 😄

1y ago

kan awk....semoga dipermudahkan urusan

Macam saya sepatutnya dah 8w , tapi scan baru 7w 3d

1y ago

kan...jantung dkt janin baby dh nmpk ke? yg sy pun doc cakap janin dah ada cuma kecik tk nampak...slalu pergi scan org cakap kena tahan kecing dluu bru jelas nampak betul ke sis