Hai momy smua.,nk tanya bilastart ada slera makan ?..skrg brat sy drop bnyk..dari 48 dah ke 40😭

10 Balas

msuk trim2 kita dah start ada slera. tp ada ja smpi 6bln bru ada slera. ada yg smpi bsalin still alahan. sy pun mcm sis jgk. dah buntu nak mkn apa. tiap kali mkn mesti muntah. tp sy elak mknan btumis. rasa muntah tu geli sngt bla mkn mknan yg btumis. sy mkn biskut,grill jagung campur telur guna olive oil. n sy mkn buah buahan jgk. klau dah mual sngt sy mkn mangga masam. skg dah 11w dah turun 5kg 🫠

2y ago

ye yunk buntu sangat ...tapi tpaksa jgk makan mgenangkn baby dalam perot n bdn yg dah tgl ranting je nie😭...alahan mual sy tak harap hlang cpt..tp sy nk slera makan tuh dah ada sy bsyukur sgt dah😭...smoga kte smua kuat ☹️,

Sy 12weeks dah ada selera mkn balik..turun jgak la dlm 4 kg..tp semenjak ada selera mkn ni, ghisau plak berat naik 😅...tp sy mkn still tak boleh sebarang..salah mkn je mesti akan muntah balik..huhu..inshaAllah sis tak lama lg tu akan berselera balik nak mkn..just jgn mkn byk at once..mkn sikit tp kerap..moga dipermudahkan segala urusan kita semua ☺️..

2y ago

trima kasih dear,,,nanti sy try mkn dlima ya ,,alhmdulilah awak dpt makan nsi n sup2 ..,sy kdg2 boleh kdg2 tak.,'berat ujian sy tp sy kne kuat 😭..

Saya start boleh mkn tanpa mual atau nk muntah balik around 12w mcmtu. Dlm kuantiti sedikit tp kerap. Selera ok dan mkn apa2 pun perut boleh terima. Skg dh 14w selera makin better 👍🏻😆 tp sebelum 12w tu mmg azab, apa je masuk, muntah balik wlwpun 2-3 suap nasik je

2y ago

ye awak rindu sangat..skrg d'h sbln xmkn nsi...tp sy pksa jgk untk bby..sdih berat sy trun bnyk..trima ksh awk,,smoga dpmudahkn urusan awak😘

sy ni lapar je selalu. x stop mkn runsing berat naik😭 . ada tgk kt tiktok nnt masuk 2nd trimester selera mkn dh makin ok mcm biasa. semoga sis baik2 shj bersama baby😘😘

2y ago

trima kasih dear..smoga awak baik2 je😘..syukur awak ada slera mkn.,cuma kne cntrol takot berat naik sgt nurse marah😂...sy bdn pun makin jd ranting gara gara mkn xboleh😭

Sama la kita sis. Saya 6kg turun dari 60kg jadi 54. Sekarang 10w. Tak sabar tunggu 2nd trimester terseksa sangat 🥲 lapar gila tapi bila makan perut taknak terima.

2y ago

maceh dear,,,awak pun jaga kandungan elok2❤️

sama 11 minggu berat badan 45 kg je . sebelum preggy 50 . skrg kalau makan asyik nak muntah .. tapi sy paksa kan diri makan sikit tapi kerap .

2y ago

smoga dpmudahkn dear,,,in sha allah xlama lagi slera kte akan btambah kan 😘

Hai. Depends pengalaman masing² . Kalau saya 2nd trimester dah start berselera. Kalau tak 1st trimester memang rasa tak lalu makan

2y ago

yke' dear😭..sy berat drop bnyk,,.40 skrg...kndungan dah 10 minggu..

Nak masuk trimester kedua selera makan akan ok malah akan rasa nak makan macam2 smpai berat pun naik 🤭

2y ago

wah yke sy kne brtahan nie smpai trimester ke 2 😍

sy day by day trun berat 😭...alhamdulilah jaga kndungan awak ye dear,,,amin yrb alamin ❤️

Saya 14w bru slow2 ada selera sikit

2y ago

smoga awak baik2 je dear,,,lega dgr,,,sy kne bsbr sikit hari...sy 10 mingu 3hari...sy harap dpt mkn awal lpasnie mcm awak😭