Perlu pakai spender atau pad tak sebelum bersalin?

Serius question. Waktu doc nak check bukaan kalau dah masuk ward, kena pakai spender atau tak ya? Saya first mom belum ada pengalaman lagi 😅 and satu lagi, kalau dah keluar tanda2 nak bersalin, sebelum sampai hospital tu kena pakai pad atau tak perlu? Saya curious nak tahu sebab due dah dekat.

7 Balas

Ikut pengalaman sy, sy pkai spender ngn pad masa pergi PAC haritu. Tapi masa tu blm turun tanda lagi , lps kne seluk utk cek bukaan bru kluar darah and lpstu kne warded.Lepas dh tukar baju pink sy dh tk pkai spende dh sbb nk mudahkan dorg cek jln, mmg ada drh tp tk lah mengalir2 sy jaga lah bila rasa mcm dh byk darah cecepat sy g tnds bersihkan sbb mmg masatu kerap nk kencing sblm bersalin . Sblm bersalin plak ketuban sy pecah kt wad, mmg lencun habis katil tapi nasib baik ada lapik atas katil tu , sy g tndas bersihkan lpstu igt nk dduk sementara tggu nk msuk lr pun meleleh2 air ketuban kt lantai sbb tk blh nk kawal masa kluar tu.. 3 kali jgk la sy tukar kain

kalau turun tanda otw pergi hospital tu pakai je spender n pad dari rumah..nti sampai kt emergency tu lpas register kne tukar baju pink n pkai pad yg hospital sediakan kena kepit pad tu kt celah kangkang sbb tak boleh pakai spender.jalan pon berhati2 n kepit takut pad tercicir 😂 spender n baju yg kita pakai masa dtg tu simpan dlam bag bg kat suami.kte boleh pegang phone je time tu .

2y ago

Alamak kena kepit pula. Haha thank you sis menjawab kemusykilan saya 😅

masa dah warded salin baju hosp, nurse nanti bg tawu tak perlu pakai spender. tp masa pegi hosp tu pakai je. kalau pad pulak, Sy tak pakai Pon. Sy tanda nak bersalin, rasa perut memulas sejam sekali. tanda lain tak de. jd Sy tak pakai pad ke ape 😅

2y ago

Ohh macamtu ya. Sye terfikir air ketuban meleleh2 tu yg tanya kena pakai pad ke tak 😅 terima kasih

masa sis nak ke hospital sis boleh pakai spender dan pad dulu. senang nak tengok kalau ada tanda2 utk bersalin. kalau doktor suruh buka utk check bukaan baru sis buka☺️

2y ago

sama sama sis, semoga dipermudahkan urusan bersalin😘❤️

kalau saya doc suruh pakai pad n spender.. sbb ade air n darah.. masa check bukaan drg suruh buka..

2y ago

Ohh. Memang kena pakai jela ya. Itulah sye terfikir. Terima kasih puan

kalau cadangan saya better tak payah pakai bagi memudahkan dr dan misi untuk cek bukaan ..

2y ago

Ohh kalau ada keputihan macam mana pula? Nanti tak kena kain hospital ke?

Bergantung kepada sis