Muntah2 lps mkn ZINCOFER

Hi semua,Nak tanya ada x sini yg makan ubt ZINCOFER ?sya mkn strt hri ne bru je sebiji mkn.Lpstu saya alahan smpi muntah2 dan pening2..Normal ke mcm ne? #hblow #pleasehelp

23 Balas

sy sblum ni pun muntah2 makan zincofer .. seminggu juga try minum tpi still muntah. mase chekup terus minta tukar ubat . nurse bagi iberet . Alhamdulillah bole telan ,walupun tutup idung 🤣 .. minum ngan sunquik. sy sejenis y tk bole minum ubat . minum smbil tutup hidung bru bole telan 🤣

Normal. Sy pun mcm tu tp misi suggest sy mkn mlm sebelum tdur. So bila mkn terus tdur tk sempat nak merasa loya kesan zincofer tu. Klu tk sesuai bgtahu misi mintak tukar. Zincofer/maltofer/ganilia , 3 ni antara suggestion utk control hb. Tp maltofer / ganilia kena beli sendiri lah.

Normal saya pon begitu start week 8 smpailah 15. Hb turun sikit sbb ubat tak sempat serap dalam badan terus kluar angin lpastu skli dgn makanan. Then mintak tukar ubat lain dptlah iberet alhamdulillah serasi smpailah skrg dah 22 weeks🤲🏻❤️

kalau saya. bangun je dari tidur terus ambik. sbb bila minum air or sarapan atau ambik pada waktu malam sy akan mual muntah2 and bila muntah terasa ubat tu. tambah la kita lemah. tips dia awal2 bangun ambik terus minum bersamq air kosong

sama macam saya. Dan da try lain, iberet, obimin pon tak boleh. muntah teruk + pedih ulu hati. kdg gastrik. last2 doc bg ubat asing2 vitc, vit b, iron, folic acid baru ngam. leceh sikit la sbb byk kne telan dan ikut timingnya.

smela dgn sye mkan zincofer muntah 2 skit prut...lpas stgah jam mkan mmg jd mcmtu...brminggu jgk cube mcm2 cre,mnum dgn air sunquick n mkan b4 tdo still sme..lpastu sye pegi Klinik swasta Dr bg maltofer ygtu sdap rse coklat...

saya dlu pn dpt zincofer..tp xleh telan, perut jd pedih..hari ktiga muntah rasa besi mmg trus x telan dh..pstu tukar ubat mkn maltofer smpai harini alhamdulillah okay.. maltofer tuu dia perisa coklat n chewable..

Sya mula2 nurse bgi zincofer: mmg teruk sy muntah kalau makan ni. Apa lagi kapsul tu pecah dlm perut bila muntah bau n pahit terasa. Pastu sya bgtau nurse. Nurse tukar ke obimin. Smpai hari ni masih dgn obimin

sy hari pertama makan waktu pagi, 30 minit kemudian muntah 😅, lpastu sy amalkan mkan sbelum tido, wlaupun Agak tidak selesa, tp ok lah, paksa gak mata tuk tido untuk elak muntah

Dapat zincofer juga.. kdg2 mual kdg2 x.. doc pesan jgn mkn btol2 lepas makan nasi.. jarak kan 30min-60min klu direct mual dan muntah kene tukar ubat..