Prolonged Jaundice

hi semua.ada siapa tak yg ada pengalaman anak kuning lebih 2 minggu? Kumpulan darah sy O baby pula B. Dah cuba bg bf stiap sejam turun naik jak result kuning.#pleasehelp #ingintahu #advicepls #bantusharing

19 Balas

saya ada pengalaman mcm sis.sy darah o juga.baby masuk 6 bulan 11/oct nanti.since lahir bacaan kuning baby naik turun sampai umur 5 bln.taik pula kuning pucat.mulanya doktor diagnos BA(Biliary Atresia)sbb simptom hampir sama dgn BA.lps bedah(sejam saja sbb ada saluran ke hempedu.masa bedah doktor suntik cecair dlm saluran hempedu utk memastikn tahi baby tak pucat)dan baby saya di kategori pesakit prolonged jaundice.Bukan pesakit BA.so doktor bagi on ubat jaundice setiap hari.dan doktor sendiri tak tahu punca kuning baby lama.Kalau pendapat saya sis,jumpa pakar kanak².Kalau di KL,minta klinik refer ke HTA(Hosp Tunku Azizah di HKL).Baby saya dpt rawatan terbaik kat sana.Saya bukan tak pernah cuba tips/pantang larang berkenaan jaundice tapi semuanya tak menjadi.Last² doktor kkia refer baby saya kat pakar HTA sbb dah lebih 2 bulan check kuning kat klinik kkia yg dekat dgn rumah.

Sis, saya guna teknik seorg pakar tunjuk ajar saya dan mmg membantu alhamdulillah kini ok.. Sis breastfeed jd avoid oren, blh mkn fruit lain..avoid makanan yg hangat yg mengandungj herbs panas, less ur tumeric intake also..sis minum air byk jika blh daptkan glukos original tanpa flavor yg kaya dgn vitamin D, sis minum.. Matahari awal pagi tu sis jemur anak kejap 10 minit bg dia berpeluh tp sewaktu lihat matahari itu pastikan matanye tertutup supaya matanye selamat visionnye. Jaga makanan sis, hingga dia pulih.

2y ago

boleh ka mkn durian..nty ank yg demam ..🥺

macam saya sis. saya darah o, anak A. sis boleh buat cmni, jangan bedung anak, biar anak pakai pampers then ttup napkin je. nak bagi haba kua. kuning ni sama mcm demam sebenarnya. tido malam xperlu ttup lampu bia je terbuka. waktu siang boleh je sis baringkan anak di tepi tgkap kne biasan cahaya, tak perlu matahari terik. matahari awal pagi tu je sebelum pukul 10am. bagi kena depan belakang 10-20min. ibu elak halia, lada hitam n jamu time anak kuning ni.

2y ago

kalo masuk 3w still kuning tu biasa doc akan amik last darah. then kira prolonged jaundice je nt. jd masa cek up anak sebulan nt doc akn bgtau ada masalah or x. biasa kalo da sbulan kuning ank da trun. ppe pon buat je step cmni smpai tau result masa ank sbulan. ank saya pon prolonged jaundice. masa nk ccuk sbulan result kuning da ok. dy trun n x naik da

sama laa mcm saya mase anak first . saya darah o anak darah B . nk dekat sebulan lebih die kuning . sampai tahap nk kne tukar darah . alhamdulillah lepas saya mandikan dgn air rebusan daun belimbing buloh dan lepas mandi saya sapu kan getah batang pokok bakawali kat tapak kaki baby terus turun n hilang kuning dlm seminggu . cuba laa try mane tau ade rezeki awak sama mcm saya . tapi tu laa x semua nasib budak ni same care nk hilang kuning . cuma awak boleh try dulu

2y ago

ye meme jadi kalu spu dgn batang bakawali sbb anak sy kuning jgk..xnaik bnyk turn..so rajin2 mnyusu, jaga pemakanan, mandi dgn daun dukun anak,daun inai dgn daun Timur tkus..isyaAllah menjdi n kena konsister..body anak2 xsma so xsalah klu mncuba..

Sama. Doktor pakar ckp akan ada masa bacaan jaundice boleh tinggi tiba2. Haritu anak sy nk dkt sebulan juga jaundice. Sampai kena duduk wad about seminggu sbb bacaan tinggi sgt. Last bacaan 1. Klinik kesihatan nk bacaan 5 minumum baru boleh discaj. Anak sy minum susu bdn & formula sbb susu badan x cukup. Asalkan baby kerap kencing & berak kuning, jaundice boleh turun. Bagi setiap sejam tu dh ok sis jd teruskan smp kuning dia turun ke paras normal. Itu pun letih kan.

sy darah 0 baby A or B dah lupa, masa anak first sangkut juga la tapi 2 hari setengah je then dah boleh keluar,.sy kerapkn bgi bf je...kalau dia tdo,sy elus je pipi dia supaya dia hisap puting...sy pakaikn baju kalau yg berbutang, butang tu x sampai atas...separuh je...kalau ada baju berlubang2 tu lagi ok di pkaikn..supaya panas tu x terkumpul dlm badan...lebih kurg mcm tulah...anak kedua pula, xde kena... hrp2 baby ke 3 nanti lahir sihat dan sempurna,Aamiin..

Cuba mandikan baby dengan air kuchai (di blend) campur asam jawa.. rendam baby 5-10mins. InshaAllah kuning turun. Baby saya pun kejap je turun lepas try tips ni.. daripda 200 jadi 79 😅 Saya pun memula tak percaya, tp tulah.. kita ikhtiar. Saya mandikan baby saya selama 3hari. Breastfeeding pun saya bagi every 2 hours. Dia taknak bangun pun saya sumbat je sampai dianminum.

Anak sy lahir pramatang. Sy darah O anak pun sama. Dekat sebulan jgk anak kuning. Mula2 sy kasi susu dada, pegi klinik kuning still naik. Then sy tanya nurse apa perlu buat, nurse sendiri sarankan stop dulu susu ibu and bagi susu formula. Ada juga susu ibu yg menyebabkan kuning anak makin naik. Lepas pada sy kasi susu formula, kuning anak turun byk

Anak sy 3 org semua jaundice sbb kami husband and wife dan anak2 darah O. Anak 1st sebulan. 2nd tu smpai 3bulan. Yg no 3 sebulan lebih jaundice nya. Mmg takde ubat selain duduk bawah lampu phototherapy tu je dm 24jam. Lepas tu helok la. Kecuali anak sy yg no2 tu mmg ada masalah saluran hati ada sumbat sikit so dia mmg lama n takda ubat.

doc ada amik darah +urine baby x? Berapa bacaan kuning dia? kalau baby full term, bacaan bawah 10 @( 171), bacaan ni x tinggi sgt dah. Nanti akan turun. Kalau result darah +urine ok, so maknanya prolonged jaundice, then x perlu risau.

2y ago

bukan positive. maksud sy doc amik darah dan urine baby. klu result ni ok, means prolonge jaundice.