Nama jenis scan dan kandungan minggu keberapa

Hi semua. Sy nak tanye, sesiapa ada pengalaman n tahu. Boleh tak senaraikan scan apa yg kita perlu buat n masa berapa minggu. Tak kisah scan swasta atau kerajaan. Skrg sy nak masuk 11w. Sy last scan masa 7w dgn 9w. Tapi scan biasa je utk tau EDD. Ada org ckap kne buat NT scan, detail scan tapi sy taktahu berapa minggu kandungan yg kne buat scan tu smua. Ada mama yg boleh senaraikan tak?? Terima kasih banyak 🫶🏻 #firsttimemom #firstbaby #bantusharing #ingintahu

6 Balas

NT scan nak buat dari 11w tp sebelum 13w6d. tak buat pun takpe tp sy buat sbb sy dah agak berusia jadi possibility tu ada. details scan dari 18w. ada klinik sampai 22w saja. ada yg sampai 25-28w. boleh call tanya klinik yg awk nak scan tu tanya. kalau nak tunggu kk, bila takda byk masalah dorang akan scan masa 28w, 32w mcmtu. yg penting kalau nak scan kt luar, kena ada bajet. nak cari yg murah sikit boleh search Sonobee.

2y ago

Ohh faham faham. Sonobee area sini takde pulak. Sy dari ttc scan follow up smua dgn private cuma jauh dari rumah kne ke melaka 😂 private yg inform lepas confirm tu dia suruh prgi kk sbb cyst sy risiko sbb makin bertambah. 7w dh buka buku. Kk mmg ada inform mmg akan bnyak kali scan dekat kk. Sy ada satu soalan. Detail scan kk ada buat ke??

nt scan x perlu pon. detail scan tu boleh je buat. 18 to 25w ikut pada klinik. better pegi 20w above. sbb anggota bdn bby dh mula sempurna masa 20w above. gender scan pon xperlu kalau buat detail scan. 5d x penting sbb rupa anak tu nnti berubah pon ikut umur dia. x rupa awk, rupa laki awk. xnak buat scan luar pon boleh. tgu je scan dgn kk. 20w, 28w, 32w, 36w scan dgn kk.

2y ago

Ohh yekee. Okey baikk. Terima kasihh atas info nyee 🫶🏻🫶🏻

puan dah buat appointment tak kat klinik kesihatan utk edd? saya pernah scan di klinik swasta utk edd pada tahun 2013, mereka bagi tarikh yg tak tally akhirnya anak sy keluar macam tak cukup bulan dgn cara dipaksa/ induce secara paksaan sbb takut over due date lebih 2 minggu.. better buat kat klinik kesihatan kerajaan terdekat utk dapatkan kepastian yg sebetulnya.

2y ago

yaa keluar pun kecik ja xcukup bulan.. in sya Allah semoga kita semua dipermudahkan segalanya.. Aaamiin.. 🥰

NT scan- scan utk cek baby ada syndrome atau tak 11w- 13w Detail scan- scan keseluruhan baby tgk ada kecacatan atau tidak 18w-24w 2 ni yg additional boleh consider. yg lain tu serial scan/growth scan (nak tgk perkembangan bayi, uri, air ketuban mcm dekat kk tu) - bila bila masa boleh buat 3D/4D/5D ni nak tgk muka baby - optional. biasa 24 w ke atas

2y ago

Okey fahamm. Terima kasih bnyak atas info 🫶🏻🫶🏻

Scan biasa takpe kalau tak pegi .. tp yg penting kena pegi buat details scan masa kandungan 20w .. lpas tu 28w n seterusnya ☺️

2y ago

Okey baik baik. Thankyou sis atas info nye 🫶🏻

detail scan tu bole buat 20w keatas utk tahu keabnormalan bayi

2y ago

Okey baik. Terima kasihh 🫶🏻