Pregnant+Obese

Hi semua. Sy bru confirm preggy. Masalah sy. sy obese yg melampau. Berat 131kg. Ada ke mommy yg ada pengalam utk share journey apa yg ptut sy amalkan/avoid. tq#firstmom #firstbaby

3 Balas

Cuba buat senaman yg selamat utk ibu mengandung. Kawal gula dan garam sbb akan ada risiko puan boleh dpt GDM atau darah tinggi waktu mengandung. Tido secukupnya. Try set rutin mkn seharian dan elakkan mkn lepas pukul 10mlm. Kalau lapar lepas waktu tu, mkn makanan yg ringan je contoh mcm biskut kering. Utk awal2 pregnant ni, kalau mampu, cuba berjalan keliling taman dlm 2-3 pusingan.

Hi sis sy pun obese juga,, masa buka bku pink,, 107kg start naik berat 2kg ja lepas tu masa kandungan 4bulan smpilah skrg masuk 7 bulan berat xnaik2 dah. Awal2 preggy ni mmg mcm2 test kna suruh buat, tp so far smua nya ok. Doktor akan bantu monitor ibu/baby. No worry ya🙂

Sya pun obese.. hehe tapi tiada GDM, n darah pun ok.. skrg 32 weeks.. Makan mcm biasa ja.. tp jangan melampau.. Rajin makan vitamin.. ubat tambah darah.. lebihkan makan sayur.. buah2an..