Jenis keputihan

Hi semua, saya nk tanya pengalaman ibu semua tentang keputihan.. saya ttc hampir setahun, period irregular.. jadi saya memang tak pandai bezakan keputihan nak period atau keputihan normal yg kita as woman mmg ada atau keputihan tanda awal kehamilan. kalau discharged yg putih telur ayam tu pun saya confuse waktu subur saya atau lebihan selepas BD.sudilah ibu ibu komen ya. Terima kasih kongsi ilmu dgn saya..#ingintahu #bantusharing #seriusnanya

4 Balas

Hi sis. Kalau saya, keputihan normal biasa la macam pekat sikit dan warna putih susu. Tapi sikit je. Kalau penat atau banyak bergerak baru dia keluar. Masa ovulation keputihan jadi banyak. Dan warna putih jernih macam egg white. Kadang baru jalan sikit pun dia dah keluar. Dalam 2-3 hari juga macamtu sampai saya jadi tak selesa. Sentiasa pakai pantyliner. Lepastu kalau saya lagi sehari atau 2 hari nak period, saya takkan ada keputihan langsung. Kalau bd pun kering je rasa memang tak selesa. Saya pun irregular period 😊 tapi selain dari keputihan, simptom2 nak ovulation, nak period dengan pregnant pun saya alert. Sebab semua tu saya ada simptom.

Yg keluar lepas BD tu bukan putih telur. Yg tu dah discharge after sex. Putih telur tu dia akan keluar masa you tengah subur. Cuba google ovulation discharge. Use the chart/ photo for your reference. Ada banyak kat google sis. And monitor the discharge guna chart tu. Nk tengok keputihan kehamilan tu susah. Lain orang lain discharge dear. Utk confirmkan pregnancy, late period just check UPT. discharge masa pregnant akan lain. Oncw you dah pregnant baru boleh tengok keputihan tu macamana. Nak describe pun susah dear. Tapi discharge during pregnancy takleh berbau. Putih is normal. Kuning and hijau dan berbau are signs of infection.

nie pngalaman sye, x tw la sme ke x ngn org lain.. sye memg ade kputihan.. color putih & kental2 sikit texture nye.. kdg kuning.. tp klu nk subur akn klua kputihan yg jernih mcm air/putih telur utk 2-3 hri.. lps pada tu jd mcm kputihan biasa la color putih & kental sikit smpi la nk period pun cm tu..

tu cecair lepas seks