1st trimester

Hi semua. Saya baru join community ni hee. Nak tanya, sy check upt double line. Lpstu track guna apps, kandungan dah 5w. Sy guna clearblue digital 2-3w. Pergi clinic nak scan doctor ckp tak nampak kantung lagi tp dinding rahim dh tebal. And masatu check upt sekali lagi naik double line. So betul ke masih dlm stage awal? 😅 saya pernah miscarriage sebelum ni so kali ni nak berjaga jaga 🥹

2 Balas

5w masih lagi awal 🤗 normal tak nampak apa apa lg. second pregnancy after keguguran, saya scan time 8w , saiz kandungan masa Tu 7w1d. kira normal sebab tak lari banyak 🤗 saya scan masa 8w sebab tahu time tu, jantung dah nampak , saya google & cari tahu kat apps socmed dll. alhamdulillah memang dah nampak jantung 🤗 6w selalunya hanya kantung kosong , 7 - 8 w ikut ibu² jugak, dah nampak jantung @ masih kantung kosong. sebab tu saya decide gi masa 8w. nak berjaga tu, saya banyakkan bedrest, tak buat kerja lebih dari kemampuan . walaupun kata boleh buat, tapi seeloknya elakkan dulu 🤗 saya test upt masa 2 hari sebelum period, dah double tapi samar, tak nak excited sebab risau kehilangan macam yang pertama . alhamdulillah sekarang dah trimester 3 🤗 banyakkan cari tahu apa yang perlu dibuat dan apa yang perlu dielak masa first trimester ni, tambah² yang ada sejarah keguguran macam kita 🤗 moga dipermudahkan urusan 🤗

2y ago

sama2 🤗 moga dipermudahkan urusan juga

Selalunya 5w belum nampak apa-apa lagi . Kalau bernasib baik ada lah nampak kantung je dgn dinding rahim menebal . Kalau dinding menebal mmg betul pregnant la tu 🤭

2y ago

Oh yeke hehe sy ni risau sgt yela pernah ada experience miscarriage so sgt laaa berjaga jaga. Anw terima kasih awak! 💖🤗