Sembelit selepas bersalin

Hi semua. Nak tanya sesiapa yg ada pengalaman masalah sembelit lepas bersalin, macam mana u guys atasinya? Saya dah sebulan lebih ni still takde rasa nak berak secara natural. Selama pantang ni mmg depends on ubat berak je tapi kalau boleh nak stop dah sebab tak elok bergantung pd ubat je kan. Boleh share tips tak mcm mana nak berak normal balik 😭 #ingintahu #firstmom

7 Balas

Sis! Saya makan buah oren sunkist yang besar besar tu. Hari hari makan jangan miss, lunch and dinner. So kira dua biji sehari. Alhamdulillah memang membuang tak seksa macam sebelum ni. Saya sebelum ni siap pakej buasir yang sampai takleh duduk sebab sembelit. Alternatively boleh la makan ubat seperti lactul yang boleh beli kat farmasi. Tapi kalau nak alami gitu, boleh ikhtiar makan buah oren. Insha’Allah mana tahu serasi.

5mo ago

Baby tk kembung perut ke makan sunkist hari2?

saya sembelit siap pckg buasir dari sebelum bersalin. lepas bersalin jd makin teruk. smp buasir bengkak. saya g pharmacy, beli gel utk surutkan buasir luar dan dlm. dia sekaligus bantu utk lawaskan najis..gel tu siap ada syringe dia sendiri utk kita masuk kan dalam dubur...it really works..amek masa seminggu je. lepas tu saya berak normal, buasir pon kecut habis

sy dl kene sembelit juga Time bersalin normal.. mati akal, dgn sakit perut, senak, 1jam menyangkung x keluar2... x boleh buang air besar sampai 2 mgu.. beli ubat cairkan najis.. tp x JD... last2 lega bila sy teringat nk makan fiber . terus lega... membuang... fiber SGT2 membantu sbb Dr sayur & buah walaupun sepeket clear terus perut rasanya

cuba makan prun sunsweet. bagi saya, lepas makan prun confirm lawas berak. selain tu, tiap kali lepas bangun pagi sebelum gosok gigi, minum air suam segelas.

beli ubat sembelit dekat farmasi sis. saya lepas bersalin pun sembelit sampai berdarah. beli ubat dekat farmasi alhamdulillah elok dah najis

5mo ago

ubat yang jenis mcm mana ya? sebab saya dah 2/3 kali berak berdarah.

sama lah siksa rasanya ..sya rasa mcm terkoyak bila nk pup ...sya sebuln lbh jugak ni

Minum byk air & makan buah