GDM sekarang 35weeks

Hi semua nak tanya, saya check bsp lepas makan malam, kena 8.0 😅 skrg jadi stress pula sbb sehari sebelum normal je. Kalau esoknya saya check bsp normal, adakah risiko untuk on insulin disebabkan satu kali bacaan yg tinggi semalam tu? Atau akan terus kan GDM on diet? Berdebar pulak next checkup #pleasehelp #firsttimemom

7 Balas

tggi sgt tu sis 8.0.kalau buat bsp kena kawal pemakanan sis.. elakkn minum manis, nasi kena separuh.. sayur dgn sumber protein yg kena lebih.. kalau checkup nnti biasa dr akan tnye makan mlm tu sis makan apa..kena kawal.. sy pun gdm dc . skrg da 28w.. makan da x mcm dulu.. makanan bergula sy x ambik sgt.. kalau terasa nk tu . sikit je wat rasa2. bukn apa risau gdm x terkawal satu kena suntik insulin lg satu kesian kat bby.. gdm ni akan bg kesan kat bby kalau x kawal

setakat cek bsp, dh berapa kali pen merah sis ? mcm sy hari tu start bsp 32w, skrg 37w. pernah sekali post lunch bacaan sy 7.0 tapi kk tmpt sy bg chance lagi sebab baru sekali, cuma Dr pesan suruh jaga pemakanan jela dh hujung² pregnancy ni jangan sampai kena on ubat pulak 🤣

sye dua kali bsp hat last mkn roti + telur rebus mayo . seharian tu bsp cntik je repeat mkn sharian ja roti tu . awal awal tu tkthu belasah mkn nsi pn naik sme je tk cntik bacaan 😂

3x bacaan tinggi dia on ubat..ikut trend bacaan contoh gula pg je tggi 3 x berturut atau mlm 3x tggi

brpa jam slps mkn sis....n sis mkn ap je....kna jgk ap kite mkn n mnum tu yg bg effect sis

kalo baru satu bacaan Dr kasi chance lagi biasanya

Kalau boleh jaga, on diet je