First Scan Elok Minggu Ke Berapa?

Hi semua. Nak tanya if dah buat upt test sendiri dan confirm double line terang, kalau nak buat confirmation dulu sebelum g bukak buku pink seeloknya minggu ke berapa nak buat scan tu ya? #pleasehelp

7 Balas

8w above. 7w+ pun masih ada yg tak nampak kantung lah or kantung kosong lah. Panik nanti. Nanti nk buka buku pink ke kk pun senang sbb bagi gambar scan janin yg dah nampak jelas. Mmg ada yg 6w dah nampak semua siap heartbeat tp tak semua. 8w tu kira confident sikit bila scan sebab janin dah besar. Tp sekiranya awk ada bleeding atau ada sakit di area perut kena terus ke klinik, takut ectopic mcm saya 5w dah rasa semua tu.

9mo ago

Ya betul, dia lebih sakit dari cramp

pergi time 10w terus , tu biasanya paling jelas nmpk kantung jantung n janin ,, sementara nk tggu 10w tu kena lah jaga pemakanan dan jgn lasak2 bt kerja berat semua tu ,, kalau awak ada bnyk duit pergi bt scan yg jenis masuk dri vagina tu ,, klu xde budget then tggu 10w bru gi scan

boleh cuba guna digital cb. kalau naik 2-3w bersamaan 4-5w. kalau scan masa ni mmg xnmpak pape. takut awak panik ja nnt. nak nmpk kantung boleh scan masa 6-7w. nak nampak baby & heartbeat baby klip2 boleh scan masa 8-9w dan keatas

Kalau nak scan sekadar nak confirmation 8 weeks. Sbb kalau scan 5/6 weeks kdg ada yg da nampak kantung ada yg tak nampak lg.

8w above. kira dari last date period.

8 weeks and above 😊

10-12weeks