Scan Awal Penyebab Keguguran?

Hi semua, nak tanya betul ke scan di awal kehamilan boleh sebab keguguran? Ada ke fakta menyatakan ni?

12 Balas

saya ada dengar dari mak dan ayah mentua saya. diorang kata dulu dulu memang macam tu. kalau kerap sangat scan. tapi sekarang tak pasti. diorang dulu pun tinggal kat usa jadi tak pasti sama ke tak dengan malaysia. lagi satu, tu dah lama punya, rasanya sekarang mestilah teknologi dah makin elok kan

2y ago

ohh. tu kalau kerap scan kan. orang dlu takpe lagi sebab zaman tak canggih. ni orang sekarang masih percaya lagi benda mcm ni. saya pun hampir 🤣

faktor keguguran xda kaitan dgn scan puan kalau 1st trimester gugur tu sb janin tu sendiri yg xkuat bukan sb faktor luar pun. kalau 2nd n 3rd trimesters keguguran baru disebabkan keadaan kesihatan ibu tu.

2y ago

xpa puan kita sama2 belajar☺️

scan di awal kehamilan ni..doktor boleh kesan law apa2 masalah di dalam kandungan kita...dapatkan nasihat dari doktor yg bertauliah... InsyaAllah permasalahan berkaitan dpt diselesaikan dgn baik🤗

2y ago

sama2 🤗

Memang sangat la tak betul. Saya dari 6-12w scan 2 kali seminggu sebab pernah gugur sebelum tu. Skrg dah nak masuk 3rd trimester dah tak terkira dah berapa kali scan 😂

2y ago

hahahahha bagus tu simpan bukti

Saya scan every month sebab check swasta. Okay je. Takde masalah. Dari scan tuh dr boleh jangka baby besar ke ta, jantung dia, jangina dia. Saya scan awal 6 minggu. Hehe

2y ago

Sy scan masa 4 minggu, Alhamdulillah first born dah 1 tahun lebih dh ♥️ jgn risau sis, in sha Allah xda apa2

x betul puan. scan guna ultrasound bukan x ray

2y ago

thank u sis. sebab ada dengar2 dari orang. buat orang takut je

autaaa.... adoii sape la yg ckp tu eh

2y ago

ada lah orang tu, siap suami saya pun percaya haha

xray yang takboleh 😊

mgarut btul dh tue...

Mana dpt karutan ini?😂

2y ago

memang dia tak bagi scan awal pun kat wife dia. and hasut suami saya skali 🤣. betulla tu apa2 kena tanya doc dulu.