Dah 17w1d pregnant

Hi semua nak tanya adakah masi awal untuk start membeli barangan baby skrng? Tp ada soalan. Untuk pampers baby korang prefer jenama apa yg best pakai? Husband kata mamypoko and applecrumby elok. Ada tak mamy2 ada cadangan lain?#firsttimemom

29 Balas

Boleh dh start beli sikit2 supaya tak terasa terbeban. 1st bby dulu sy 5w dah start membeli. Ni second baby 20w dh start membeli. Now dlm 23w. Apa yg sy dh beli 6psang pyjamas mothercare yg dh siap mitten dgn socks tu sbb masa tu ada 30% diskaun + 15% additional utk vip members. Jd dapatlah 3pasang dlm rm70-80+ mcm tu. normal price dia 3pasang rm150-160 mcm tu. Lepas tu beli onesies lengan panjang/pendek dgn baju nak balik dari hospital (special sikit sebab 1set sekali topi apa semua) yg ni semua sy beli dekat H&M sebab ada buy 2 free 1. So total dptlah dlm 8 Pasang baju. Sebelum ni sy beli baby hair oil brand mama choice dekat shopee sbb ada voucher jd murah so sy beli je la. Semalam 6.6 sales sy beli minyak telon/yuyi brand tanamera sbb ada sales. Lepas tu beli lotion brand l’occitane (mahal sikit tp tahan lama dan elok. Better dari brand offspring) pampers sy guna offspring sbb 1st bby dulu dh pakai offspring dan sy puas hati. Sy akan beli masa baby expo next month. Td pun ada sales sabun/syampu dekat mother care buy 1 free 1 so sy beli ler. Apa yg murah dan berbaloi serta berkualiti sy akan beli. Sikit sikit sikit jd x terasa sgt. Oh lupa, stokin yg fancy2 sikit sy beli dekat baby shop rm9 sepasang. Panjang pulak bercerita 😂 tp basically gitu lah. Ada duit, kena dengan harga dan brand sy nak sy akan beli

11mo ago

Lagi 1 nak tambah bab baju. Sy prefer beli dekat mothercare/H&M/uniqlo berbanding online Macam tiktok dan shopee. Kat situ awak nampak macam murah rm19.90. Rm10.90 sepasang/sehelai tp kualiti ok ok je sebenarnya. Kalau mothercare contohnya. Awak beli bukan masa sale. Mmg mahal. 1 pack rm150/3pasang. Satu jatuh rm50 tapi kalau awak beli masa sale 1pack yg ada 3 boleh pasang awak boleh dapat dlm rm70-80 depends la. Sepasang baru jatuh berapa. Dengan kualiti yg awak dapat tu mmg tak terbandinglah dgn beli online. Apapun survey je dulu. Rasa murah dan berbaloi baru beli. Rasa tak berbaloi tunggu dulu. Akan ada rezeki nanti 😊

Terpulang pd kewangan & kekuatan sis. Ada org, dia berbelanja awal sbb takut bila dah sarat, dia xlarat dh shoping.. ada sstgh yg menabung dulu siap2, lps tu baru shoping sbb takut nak beli brg baby awal2 sgt kan.. lg pun bykkan gerak hujung2 nak bersalin tu blh mudahkan kita bersalin.. tp mcm sy kata la, ikut bajet & keselesaan masing2. Benda mcm ni actually no harm la.. pasal pampers tu yes, anak pakai applecrumby & mammy poko.. mslhnya, anak sy jenis kalau berak tu selambak.. mamy poko bocor.. applecrumby ok but pricey. Anak skrg pulak kerap tukar pampers bila duduk dgn pengasuh, so kami try beli jenama tesco cutie care.. sesuai pakai.. bg sy, bkn sbb bajet.. suami kata tgk keadaan anak, mmg kena kerap2 tukar.. so better beli yg biasa2 je la. Bila kami travel jalan jauh atau tdo malam, sy bg pakai applecrumby/mamy poko tu..

bg saya. awak pakai jenama drypers. sbb bg sy baby newborn kerap berak tau.xpelik kalu dia berak slalu. jd klu awk pilih mamypoko applecrumby tu bg saya mahal. satu pek tu blh tahan 2 mggu juga atas baby. awak jgn marah yr. ni dr pandangan sy. awak pn akan kerap tukar pampers baby nt,jd xkan ade isu bocor . lgpn drypers hrga berpatutan dan dy cpt meresap. xbocor. klu jenama pet pet murah sdkit . utk nb mmg sesuai

sebenarnya boleh je beli sikit2 nanti percayalah da dekat due baru nk beli masa tu ada je tk cukup duit nk gunala apalah so ad masa beli je barang pantang awk dgn baby dlu siap2 next boleh beli barang keperluan baby dari tempat tidur , barang mandi barang keperluan minyak losyen dia krim ruam jika ad nanti pump susu , nak jimat awk g shopee beli kat kedai momohouse saya semua beli situ sbb lengkap 👍🏻👍🏻

beli ikut poket sendiri. lagi 1 pampers ke sabun ke fm ke semua ikut baby masing2. semua baby x sama. kalau sesuai utk baby sye, x semestinya sesuai utk baby awk. so beli je mana yg awk rasa nak beli, lps bby lahir nnti kalau x sesuai baru beli lain sampai jumpa mana yg sesuai dgn baby awk. kalau sesuai, terus je guna jgn tukar lain. sbb kalau dh tukar tetibe x sesuai dh membazir pulakk kena beli yg lain.

Sy start membeli 28w. awl2 cuma survey saja. brand apa pn ok cuma utk long term mamypoko and applecrumby tu makan kos juga bila bby makin besar. tiap bulan kena spare 2 beg besar pampers, belum masuk kelengkapan lain 😅 Sy jenis xtgk sgt jemana pampers. tp from experience sendiri, jemana diapex yg bagus and mesra poket.

11mo ago

Suami mmg plan nak beli masa masuk 6 bulan camtu skaligus pastu poskan ke sabah sbab saya akan branak and pantang kat sabah my kampung. Tp nxt month kitorang ade balik sabah juga sbab nak booking hospital so dah mcm tu baik beli skit2 and bawa balik sabah lagipun sorang ade cargo 25kg. Kalau ikut plan suami nak pakai pos tu harga bukan biasa2 juga pos tu sbab berat🤣

ok je mana2 brand pon asalkn awk tgk serasi dgn baby ok la tu . masa newborn sy guna drypers . skrg bby dh 6kg ni, siang sy pakai drypers, malam sy pakai mamypoko . stakat ni mamypoko sy guna x bocor n penyerapan air kencing pon bagus sbb tu pakai malam je 😂 applecrumby mmg best tpi harga kayangan kalau mampu takde masalah

boleh je beli sikit², saya pun masuk 17weeks dah. ingat nak beli lambat sikit, tapi harga barang sekarang mahal, tak mampu nak beli one go. kalau menabung pula, risau terguna pula. kalau pampers, sis boleh apply utk sample macam drypers, mamypoko. byk brand yg bagi sample, kumpul sikit² jadi banyak. so jimat sikit

11mo ago

oh gitu. saya pula cadang nak bersalin di Sarawak. jadi ada barang yang saya beli online, terus hantar pergi alamat di Sarawak supaya senang tak perlu runsing nak angkut/pos barang 😅

sy nak masuk week 18 dah, baru beli beg&plastik hospital nt senang nak letak brg baby dalam tu, skrg tgah survey brg besar² mcm baby carrier, stroller, car seat, tilam baby, besen&brg mandian baby, set berpantang, bnyak lg yg x list sbb x tau ape lg yg kena beli.. baju baby tunggu da tau gender baru beli.. 🥰

11mo ago

Sama la kitorang pun tunggu tau gender baru beli baju2 hehe..