Pil Perancang

Hi semua. Nak minta pendapat, kalau ada ibu2 yg berpengalaman boleh comment. Okay ke jika mengambil pil perancang pada masa long term. Berkemungkinan ada side effect lain ke? Buat masa ni saya okay dan selesa dengan pil untuk perancangan. Boleh juga drop reading/sumber/link yang saya boleh baca atau tengok. Thank you in advanced. ##firsttimemom ##advicepls #bantusharing

2 Balas

anak 1st sy ambil pil mula umur anak sy sebulan sampai 2th 3bulan. kadang darah haid sedikit keluar bila dah bertahun makan pil. bila sy stop pil dan rancang sendiri,ambil masa juga utk darah haid keluar mcm masa anak dara. anak kedua sampai 1th 6bulan ja,lepas tu sy stop sbb mood selalu swing dan kerap sakit kepala. anak ke 3 ni sy ambil pil 3 bulan ja sbb bp tinggi jd tak dibenarkan makan pil. sy baru inject depo bulan ni. ramai yg cakap makan pil sebabkan berat badan naik. tp bg sy tak la mcm tu. kena kawal nafsu makan supaya berat tak naik

11mo ago

Faham. Saya baru makan dalam setahun camtu. Berat, period okay buat masa skrg. Cuma tadi terbaca ada orang post, makan pil ni berkemungkinan boleh effect buah pinggang. Ikutkan nak plan lama lagi, tunggu anak first ni mungkin dalam 3-4tahun camtu baru nak pregnant semula.

mak sye ambil pil perancg.. lme jgak sye tgk.. alhamdulillah skg mak da 50.. sihat xde masalah sakit puan.. bdn pun mntain slim..

11mo ago

Baik... Terima kasih comment.