Kira pergerakan bayi

Hi semua mommys. Sy dah masuk 31 weeks dan currently checkup di klinik swasta. Tp doc sy xde ajar utk kira baby kicks. Ada ke doctor2 lain yg mcm tu juga? Atau doc sy yg terlupa 😅 #Babykicks

7 Balas

Kalau Klinik kerajaan, nurse akan explain details mcm mana nk kira baby kick. Kalau satu masa baby kick, stretch or turn, tue di kira satu pergerakkan bkn 3 pergerakkan. Then kira start dari 9am - 7pm & bila dh cukup 10 pergerakkan, tulis estimate time. Cth: setiap hari pergerakkan anak saya cukup 10 dlm pukul 3pm. & sepatutnya setiap hari pun lebih kurang time yg sama ckp 10 kick. Kalau baby kick terlalu laju @ terlalu lambat pada hari tue, kene pergi hospital terus. Ini adalah pengangalaman saya di KK & info yg di share oleh nurse. Harap membantu.

saya pun check up dgn klinik swasta...so far semua ok...sbb klinik yg Saya check ex gov doctor....so dia check secara detail.... Everytime Saya pergi doc always bagi positive comments ikut kandungan...Saya DH mula Kira kandungan Saya 31weeks....jgn panik jikalau kick kurang dari 10 sumtime bby tengah besar agak kurang jugak pergerakkan....always be positive kalau x sedap hati sumthing wrong terus jew gi klinik check kandungan dulu bila x ok suruh refer hospital. (emergency case) jgn tunggu....cepat2 pergi yer!!!!...

Swasta kadang2 jenis kita yg kena byk bertanya. Sy pun, maybe last checkup sy awal lg, doc takde crita apa2. Sy pun lupa nk tanya. Tapi pandai2 je sendiri belajar kira. Next checkup boleh tanya. Maybe doc terlupa sbb patient pun ramai dgn dia sorg je. Lain la kk, sbb mmg akan refer nurse. Nurse pun mmg kena crita ikut guideline dlm buku pink tu kan? Siap catat tarikh lagi bila2 dia dh crita tu.

Swasta 32w baru start kira..sbb dia xnak kita risau terlebih2,saiz baby kecik,kita pun x rasa sgt,tambah2 kalu 1st baby..tapi start 28w sy dah belajar monitor,paham nature baby kita..biasakan diri untuk monitor.

2y ago

oh..mcm tu..okay2 baik tq info nyaa ye!

saya pn sama check up swasta 31w dia x sruh kira kicks lg. dulu masa kat kk 28w dh sruh kira. so klau rasa risau, kira sendiri je. 9am-9pm kira 10 kics.

2y ago

tak tahu lg. dia cuma kata jumpa lg 3mggu. skrg ni saya just kira sendiri je utk sedapkn hati.

Nurse saya suruh start kira baby kicks bila dah masuk 28 minggu.

Klau klinik kerajaan, biasanya kira pkul 9a.m hingga 9p.m,