Cepat cuci lepas bersama

Hi semua 👋🏻 maaf kalau soalan saya ni macam tah pape sikit tapi saya betul2 nak tau. Saya tengah ttc. Saya baru tahu org cakap jangan cuci cepat2 lepas bersama sbb nak bagi sperm tu “mudah jalan”. Masalahnya selama ni saya cepat2 cuci lepas bersama sbb lepas buat kan terus rasa nak kencing 😭😭😭 cara saya salah ke? Sebab tu ke saya masih belum mengandung? Tq semua sbb baca kekeliruan saya #ingintahu #firstbaby

13 Balas

Tips saya utk sis, sebab saya ttc 8 bln and saya pjj ye dgn husband...n period tak regular...kalau period regular senang lah nak detect subur, tips saya selama ttc lepas bersama plis jangan cuci, angkat kaki sandar dinding spya tak penat, pastu klu rasa penat ambil bantal letak bawa punggung spyaa dpt bagi laluan sperm, sa masa tu tak fkir da nak cuci, klu ttdr smpi pagi peduli lah, tp berhasil, n saya amalkan makan buah kiwi+yogurt sebab dia bantu matangkan telur ovum tapi agak mahal lah kiwi tu, n suami saya juga amalkn gaya hidup sihat dia pegi gym...3 bulan tu period jadi ok n lekat....syukur... tiada yg mustahil

7mo ago

boleh kena penyakit macam ni.

sy tak cuci pun lepas bersama . kekonon biarkan 1 jam bg sperm masuk bebtul . 2 tahun jgk bru lekat . masa sy lekat . sy angkat kaki ke atas dlm beberapa minit . pastu sy biarkan kjp . bersama Time hri subur . skli tu jee . alhamdulillah lekat . stelah cuba mcm mcm utk dptkan bby . masa dlu sy sllu berharap nk anak cepat . bila dah 2 tahun . sy biarkan je . ada.ada . tkde, usaha lg . tuptup lekat . jaga makan okay .

7mo ago

Saya pun guna kaedah mcm ni alhamdulillah berjaya ttc saya tp bby cuma bertahan dlm kndungan 7bulan shja.. sy kes stillbirth bulan 7 yg lalu,, insyaAllah tahun depan dh sihat btul2 baru start ttc balik.. doc saran lps 6 bulan branak bru ble rncang balik.. doakan saya !

Kalau tany Dr pun sarankan cepat cuci. Paling lama biar dlm 30 minit je. Angkat kaki dlm 10 minit je. Sbb sperm yg sihat mmg akan bergerak sendiri. Kalau kite berdiripun dia tetap naik ke atas xde plak ke bawah peginye huhu. Cuma kne track waktu subur dan bersama waktu subur, InshaAllah lekat.

7mo ago

hahahaha 😆 mcm mana Kalo sperm berenang ke bwh ye xboleh byg hahahaha 🤣🤣..sorry sis sekadar hiburan 🤭🤭

saya selepas bersama memang cuci... tapi kalau plan nak baby memang saya tak cuci dulu,Sis boleh tido dulu, agak2 2-3jam cuci lah...Lepas bersama boleh try letak Kaki ke atas atau mengiring2 je tapi jgn kerap sgt tukar posisi mengiring takot pergerakan Tu kacau pulak waktu sperm Tu nak bekerja.

Saya cuci sebab hygiene kan. Tips2 ni tak semestinya 100% betul. Dulu saya beria lepas bersama angkat kaki 30 minit tak juga pregnant even berbulan buat tips ni. Padahal saya period teratur & subur je. Saya stop buat then tak lama tetiba lekat taktau lah atas faktor apa. Rezeki lah kut

Saya biasa lepas bersama cuci je terus. Ye memang trc 2 tahun setengah. Tapi tak pernah pulak saya biar lama2. Lagi lah masa pregnant anak ke 2 ni, saya memang belum plan nak pregnant lagi sebab baru lepas gugur. Lepas bersama memang terus cuci tak tunggu2. Tup tup lekat 😅

Saya dari mula awal khawin sampai anak 4 wajib cuci selepas bersama.senang je lekat.pernah satu kali x cuci..esoknya kena jangkitan kuman pundi kencing.pergi jumpa doktor,doktor pesan kena bersihkan miss v selepas bersama utk elak jangkitan.trauma dah x bersihkan...

slalu nye org ckp lps stengah jam bsama bru cuci.. susah nk ckp bab2 rezeki nie.. klu da ttulis rezeki kte, mkn prancang pn bley hamil.. kte just usaha je la..tp yg pentg both kne sihat..

Saya mmg xprnah biarkan lama2 sis. Slalu lepas bersama trus bngun cuci siap pakai sabun lagi. Elok je blh pregnant beberapa kali.

entah. sy cuci saja lps bsama, alhamdulillah lekat. yg penting tahu masa subur kita. bd selang sehari bila opk dua2 line terang.