NICC Test and Gender Dissapointment

Hi semua, i baru je buat NICC test and alhamdulillah the result was all good.. but im expecting baby boy for my 1st pregnancy.. turn out my blood test for gender result is a baby girl, salah ke rasa if i rasa frust and i think i rasa macam gender dissapointment..My husband very supportive and he said tak kisah asalkan baby sihat..but i can feel deep in his heart, he was hoping for the baby boy too.. i sometimes pray the gender test tu goes wrong and i plan nak buat another scan when i masuk 20 weeks nnt..but at the same time rasa macam i just nak sedapkan hati sendiri because there is no ways that the NICC will goes wrong as the accurancy rate dia about 99%.. sampaikan bila tahu gender tu i sampai tak boleh tidur malam and nangis..salah ke rasa macamnie.. Now im try to adapt and terima our baby gender is a girl. Maybe i put much to expectation. #needadviceplease #firs1stimemom #HopingForBabyBoy#14weeks1daypreggy

2 Balas

Ok orang akan cakap bersyukur la ada anak walaupun jantina sekian2. Tapi kita ni manusia biasa, memang ada preference. Nak upset ke nak kecewa ke, rasa mcm eh kenapa, tu mmg valid. TAPI, sampai situ je lah. Jgn terbawa2 sampai baby lahir. This goes to u and the husband too. Sebab apa tau, kalau terbawa2 takut jadi tak sayang, rasa annoyed, and kalau ditakdirkan beranak lg sekali dapat jantina awk nak, anak first tu tak diberi pengadilan yg sama mcm anak 2nd. Tu satu, kalau beranak kedua pun jantina yg awk tak prefer, akan lagi kecewa sendiri. Padahal it’s not something u can control. Kalau awk just kecewa kejap, lepastu tak layan dah perasaan tu, percayalah, baby lahir nanti dia lah penyeri awk and u wont have any other way. Mcm anak sulung saya. Sayangnya i kat dia mmg takde ganti. ☺️ Ok lah tu je, selamat menjalani pregnancy journey.

tq Heeda on your comment..really help me a lots..today i feel so much better.. tq juga sbb faham ya..btw umur i dah 39y and tula masa expecting baby boy tu sbb i rasa tu je anak i nnt sbb i xde any plan nak tambah anak in future.. buts its okay baby girl pun apa kurangnya kan..as me myself pun lahir sebagai anak sulung perempuan juga..tq sis.. i will be positive all this way..and doakan i ya.

2mo ago

omggg..i feel like crying like now seriously.. tq heeda, u helps me a lots u can never imagine.. i tiba2 rasa bersalah..i faham dah skrg..ye mmg ada betul cakap u tu.. tq sis..i doakan u juga moga Allah permudahkan urusan u sekeluarga.