Bengkak kaki boleh lahir normal ke

Hi semua , hm saya nak tanya lah , saya sekarang 36 minggu 5 hari , due saya 8/6 , sekarang kaki saya bengkak , sepanjang saya pregnant semua okey tapi bila hujung hujung ni tiba ii kaki bengkak , ni normal ke? , boleh lahir normal ke atau kene cser , saya ada gdm tapi diet control , test kencing pon nil je , sebab saya takut la ni anak first , mak saya kata normal , tapi bila tengok tiktok ada yang kata itu la ini la , jadi saya takut #adviceappreciated #1sttimemom #firstpregnancy #bantusharing #pregnancy

1 Balas

Bengkak kaki atau x bkn penentu blh bersalin normal atau x. Lg pn bengkak kaki tu mmg salah satu tanda preggy, ada org bengkak awal tp slalunya mmg hjung2 pregnancy baru bengkak sbb baby menekan ke bwah dh. Kcuali ada penyakit tu kena refer doctor Bersalin normal atau czer nti bergantung dgn keadaan sis waktu bersalin nti, cth heartbeat baby, berat baby besar x, kpala baby engage dh ke blm, ada bukaan cervix atau x dan lain2 Cuma satu je tips sy, waktu contraction jangan keraskan badan. Klau sis keraskan je badan, akan bagi stress dkat baby & buat jantung baby lemah. Klu jd lemah confirm czer terus. Badan kena relax & bykkn tarik hembus nafas. Practice pernafasan tu penting

4mo ago

lega bila saya dengar akak cakap ni , sebab saya buat research dekat google n tiktok dua ii lain , apa pon thank you kak bagi tips and bagitahu saya pasal ni😊😊