Baby kuning.

Hi semua. Apa punca baby terkena kuning ya? Ada cara ke nak elak masa baby masih dlm kandungan lagi? Terima kasih! #ingintahu #1stimemom

4 Balas

Sy baca ada kaitan dgn jenis darah ibu dan baby. Klu sama blood type, kuning mungkin tk ada / klu ada pun tk lama dan tk teruk. Anak sy sama blood type dgn sy, ada jaundice on phototherapy nk dkt 24 jam kemudian doktor kata dh elok dh. Check up lps baby discharge pun alhamdulillah tkde kuning dh.

Punca baby kena kuning sbb paras bilirubin tinggi.. Bilirubin jd tinggi sbb sel darah merah pecah.Setahu sy belum ad cara lg utk elakkan baby terkena kuning sejak dlm kandungan sbb nk tgk baby tu ad kuning ke tak dia kena tgk pd kulit dan mata baby.

3y ago

Oh yeke.. Terima kasih ya share.. Saya ingat ada kaitan dgn pemakanan dsb..

jaga pemakanan la, sebab ada kawan macam tu, anak dia oke je takde kuning.

selalunya berkaitan dgn jenis darah ibu dan baby