buah pinggang baby bengkak

semalam saya buat detail scan. saya dah 20week. doktor dapati buah pinggang baby ada sedikit bengkak. ade ibu2 yang pengalaman macam saya tak? bahaya atau tidak ye?

2 Balas

masa anak i no 3. i bersalin kpj damansara. doktor buat detail scan, tgk2 salah satu buah pinggang anak i besar sebelah. i dah lupa kanan ke kiri. ringkas cite.. doktor advise suh bersalin czer. sebab kalau ikutkan, i due masa minggu 1st raya. disebabkan raya.. nanti team pakar (pakar kanak2, pakar bius dan pakar ape tah lupa dh.. ) akan cuti raya. sebab tu juga laa i kena czer pada 36 weeks. lepas je baby selamat dikeluarkan, doktor pun mula bincang3 dan cek2 detail semua. pastu doktor bgtau.. alhamdulillah baby xde masalah dari segi nak kencing etc. cuma doktor bius tu rekomen supaya i sunatkan baby i terus. uhya baby i boy. kata doktor tu, sunatkan bagus untuk avoid kalau2 baby kencing.. kan kencing dlm pampes kan. then kuman yg dalam air kencing tu masuk balik.ikut bebird tu dan naik ke buah pinggang.. kalau sunat, kita boleh avoid kuman utk masuk melalui bebird tu. itulah bagusnya sunat. doktor risau kalau lah, baby kena jangkitan kuman pulak di buah pinggang, byk pulak sakitnya nti. dgn buah pinggang yg besar sebelah tu. so, lepas sunat tu.. baby dh boleh balik. memandangkan baby alhamdulillah boleh kencing dan nampak normal. cuma pastu ada follow up lah lepas tu. but then my asben kata xyah g follow up. sbb tgk baby i sihat dan xde masalah. tp kan kawan i ada kes yg sama mcm i. dia bersalin normal, (kat kerajaan) dan anak dia xde sunat pun. pastu dia ada buat follow up. katanya. buah pinggang anak dia yg besar sebelah tu surut sendiri. dan dah jadi normal. doktor pun xde bg apa2 ubat. just monitor mcm tu je. so i assume anak i pun buah pinggang dia surut sendiri la kot. sbb anak i pun xde apa2 masalah kesihatan. skg dah darjah 6 dah.

2y ago

alhamdulillah anak i sihat2 je. jarang sakit. mcm tu juga dengan anak kawan i yg bersalin kat kerajaan tu. anak dia pun boy, lupa nak ckp. anaknya pun sihat walafiat skg ni.

Saya pon baru buat details scan semalam, and doc bgtau buah pinggang dia bengkak. Risaunyaa 🥲