Assalamualaikum nk tnya macam nk turun gula gdm Sbb pagi smlm saya ambik darah.

Selepas minum air gula gula Sya naik 11.5

2 Balas

Kes saya kena ambil 250mg metformin 30 min sebelum makan sebab berdasarkan food diary, makanan saya sihat dan saya memang portion tgk mana fibre, mana carbohydrates, mana protein. Tak sampai 500mg metformin sekali makan. Ini akan bergantung kepada perbincangan dengan doktor. Tapi yg buat saya maintain gula bawah 6.0 ialah exercise (jalan laju) 30 minit sehari, minum air kosong & banyakkan sayur. Biasanya suku suku separuh, sekarang sayur lebih separuh. Saya punya isu sebelum mengandung selalu kurang gula, jadi 1 jam lepas ambil darah MGTT yg 8.1, gula drop teruk hampir pitam. Jadi bincang dengan doktor, ambil nota.

jaga makan, cut carbs. exercise, at least 10 mins sehari. banyakkan makan sayur & protein, and makan tu dulu sebelum carbs. cuka sesudu, diluted sebelum sarapan.

3mo ago

ouhh