CHECKUP TO CONFIRM PREGNANCY

Selalunya mommies terus checkup kat doc swasta/kk ke bila dapat tahu positive? Berapa weeks baru pergi? #firstbaby #1stimemom #advicepls #bantusharing

CHECKUP TO CONFIRM PREGNANCY
14 Balas

selalunya untuk confirmkan kehamilan saya akan pergi ke klinik swasta dulu. Boleh gambar scan, baru sy terus pegi KK utk buka buku. Dan saya ke klinik swasta adalah minggu ke8 kehamilan. Atau saya pegi pada minggu ke10 kehamilan. Awal awal pegi selalunya akan dapat jawapan yang mengecewakan. Contohnya kantung tak nampak. Kantung nampak, baby pulak tak nampak. Kantung ada baby ada, tak dgr heartbeat. So untuk elakkan kecewa, stress tak pasal2, baiklah lewatkan sikit around 8-10weeks. Itulah cadangan masa yang sangat sesuai untuk first scan😊 Btw, tahniah dan goodluck sis.

4y ago

Thank you hehe

Klinik swasta, rasa kk x buat kot.. Hr ni check UPT positif, 2 hr lepas tu pergi check dekat klinik swasta tuk confirmkan.. Sbb suami dah excited, so x nk tunggu lama, takut kecewa plak klu tunggu lama.. So biar tau cepat jd or tak jd.. Tp masa saya tu, sy mintak scan sbb ada rasa sakit area abdomen kiri.. So nmpk kantung je la, halus je.. Doc tu kira dah 4 weeks pregnant.. Klu kk, pergi masa 7 weeks ke atas.. 😁

4y ago

Okay baik thank you sgt sgt. And congrats to you!! Semoga baby and mommy sentiasa sihat heheheh

Sy guna 4 upt,2 xtrg 1terang 1lg digital lpas tu sy kira ikut due period da brpe hari mse tu beu 5w jdi sy tgu la pai 6w ke tp scan xnmpk pun kt kk 2mgu lg dtg 8w bru nmpk jntung degup2 ,alhmdulillah dah 21w skrg, tp byk org xprsan sbb bdn sy bsr,😂nurse ckp sama mcm die nnti dah 20w lebih nnti bru nmpk ,

4y ago

Wahhh alhamdulillah hihi thank you 💙💙💙

sy terus ke kk minggu ke 7. dia akan tanya, ade buat upt tak di rumah. sy kata ya ada, positif.. terus dia bukak buku pink.. nnti ade buat urine test dan blood test untuk confirm kn pregnancy lagi sekali.. kalau ke kk kena bawa salinan sijil nikah dan salinan ic suami isteri untuk buka buku pink tu..

4y ago

Okay baik nanti tasha prepare mcm tu la thank youu hehe

4 weeks trus g klinik... tpi pastikan line tu pekat... nnty doc suh g makmal amik test urin , sma ada positif or negatif.. then baru dia saran kn bila bukak buka, bila boleh scan ... haa mcm tu

4y ago

Okay thank you sgt membantu ❤️❤️

Dlu masa saya fasa keguguran saya tanya nurse bila waktu sesuai buat buku pink dia kata klo u cek upt n ade double line trus je g kk sbb dia nk bg pendedahan awl dekat kita.

4y ago

Okay nak gi la nanti 😭😭😭

saya pun cek 9.09.2020. positive juga dan merupakan 1st baby. saya mungkin bulan depan pergi KK.

4y ago

In shaa Allah amiin yarobbalalamin heheh

sy 5weeks check upt positif..trus prgi confirm kt klinik swasta hri yg sme...

4y ago

Okay mcm tu saya secepat mungkin nak pergi juga. Ingat isnin minggu depan baru pergiii

Tahniah sis ! Doakan moga ada rezeki utk sy jugak ye. 😊

pergi kk. call dlu buat appoinmnt.

4y ago

Okay thank you 💙