Batuk & selesema

Hi nak tanya saya dah 17 weeks sekarang batuk dan selesma teruk,boleh ke saya minum ubat batuk cap ibu dan anak ? Ibu mengandung boleh minum ubat batuk tak ?

7 Balas

Hi sis, ada certain ubat batuk yangboleh diambil semasa pregnant tetapi hanya yang diberi oleh Doctor. Hari itu saya sakit tekak dan batu kering teruk. Dr bagi ubat batuk yang selamat untuk preggy mum. Saya hanya ambil 2 kali je dlm seminggu dan minum banyak air after few days recovered.

Saya pun batuk dah selesema juga. Kena buat test covid dulu. Lepastu, Dc beri ubat jenis pil dan mmg tak disarankan untuk ambil segala jenis ubat batuk cecair.

apa2 ubat kena refer doc sis.. tp utk cap ibu anak, kt packaging sendiri pun tulis xboleh utk ibu mengandung

Hi sis, ada certain ubat batuk yang diboleh ambil semasa pregnant tetapi hanya yang diberi oleh Doctor.

Tak boleh sis, saya hari tu batuk g klinik doktor bg ubat yg pil je x dk ubat batuk cair tu

waktu peknen segala ubatan kne refer doc.xblh consumer sebarangan ubat Dari luar

Ubat x blh sembarangan amik. Kena refer dr kalau ubat² ni